PODRŠKA NICOLASU MADURU

Ruski nuklearni bombarderi sletjeli u Venezuelu: Ovo je poruka Sjedinjenim Državama

12.12.2018 u 21:01

Bionic
Reading

Dva ruska nadzvučna nuklearna bombardera tipa Tu-160 sletjela su u ponedjeljak u Caracas kako bi sudjelovali u venezuelansko-ruskim vojnim vježbama čiji je cilj pokazati vojnu moć Moskve i učvrstiti moć tamošnjeg predsjednika Nicolasa Madura

Kako prenose britanski mediji, venezuelanski ministar obrane Vladimir Padrino Lopez je odmah poslije slijetanja strateških bombardera istaknuo kako 'ruski avioni ne predstavljaju provokaciju', dodajući kako se rusko-venezuelanskim vojnim vježbama 'stvara mir, a ne rat'.

Ruski veleposlanik u Caracasu Vladimir Zameski kazao je kako dolazak ruskih bombardera 'predstavlja nastavak vrlo plodonosne vojne suradnje dviju zemalja, započete još 2005. za vrijeme preminulog predsjednika Huga Chaveza'.

Pritom je pojasnio kako su pristigli strateški bombarderi samo dio veće flote ruskih letjelica koje su sletjele u južnoameričku državu, a među kojima su i transportni avioni tipa An-124 te putnički avion kojim su pristigli izaslanici ruskog ministarstva obrane.

Vojnopolitički analitičari pak smatraju da su najnovije ruske aktivnosti u američkom susjedstvu ponajmanje mirovnog tipa te kako je dolazak Rusa na kontinent pokazatelj da službeni Caracas i predsjednik Maduro nisu bez međunarodne podrške. Podsjetimo, prošlog tjedna je američki ministar obrane James Mattis opisao Madura, nakon njegova povratka iz Moskve, kao 'neodgovornog despota koji uništava vlastitu zemlju' i koji 'mora otići pod svaku cijenu'.

Da je Maduro 'trn u oku' Washingtonu, dao je naslutiti i američki predsjednik Donald Trump te je još prošle godine izjavio da postoje mnoge opcije za rješavanje venezuelanske krize, ne isključivši pritom ni onu vojnu.

'Rusko-venezuelanske vojne vježbe nisu novost, ali je tajming posljednjih manevara izrazito sumnjiv', mišljenja je Harold Trinkunas, specijalist za tu državu pri Sveučilištu Stanford.

Trinkunas je kazao kako su najnovije vojne vježbe signal podrške Madurovu režimu u trenutku kada Moskva i Caracas doživljavaju razdoblje povišenih tenzija iz smjera Washingtona. 'Ovo je definitivno poruka Sjedinjenim Državama', zaključio je stručnjak za Venezuelu.

Maduro je, podsjetimo, nakon velike ekonomske krize koja je zemlju gurnula u katastrofalnu situaciju za sve probleme okrivio Sjedinjene Države i njihov 'gospodarski rat protiv Venezuele'. Kako bi nakratko stabilizirao stanje u državi, ovih dana boravio je u Moskvi te je ishodio ruske investicije vrijedne šest milijardi dolara.

Uoči dolaska ruskih bombardera Maduro se obratio javnosti optuživši Sjedinjene Države za 'pokušaj remećenja demokratskog života u Venezueli'.

Odmah je reagirao i Pentagon, čiji je glasnogovornik Robert Manning najnoviji ruski manevar ocijenio kao 'neprikladan, imajući u vidu humanitarnu tragediju koja se događa u toj južnoameričkoj državi'.

'Za razliku od Rusa, mi smo poslali bolnički brod kako bismo zbrinuli sve izbjeglice koji su iz Venezuele pobjegli u susjednu Kolumbiju. U tome je razlika između nas i Rusije, koja kao odgovor na krizu što ju je izazvao jedan čovjek šalje bombardere umjesto humanitarnu pomoć', zaključio je Manning.