SANADER ZA EURONEWS

Veto na članstvo u EU nije europski ni pošteno

05.03.2009 u 13:29

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Ivo Sanader naglasio je kako je hrvatski prijepor sa Slovenijom oko granice bio razmjerno mali problem, ali je postao velik jer je on sada političko oruđe kojim se nastoje usporiti hrvatski pregovori s Europskom unijom

ZAGREB - "To je relativno mali problem, ali je narastao veliki jer je postao političko oruđe u našim pregovorima s Europskom unijom što ne bi smio biti slučaj", rekao je Sanader u intervjuu za televiziju Euronews. Stavljati veto na hrvatske pristupne pregovore zbog bilateralnog graničnog spora "nije europski, nije pošteno, nije korektno", rekao je Sanader.

Dodao je kako Hrvatska nije protiv uključivanja Europske komisije u rješavanje spora sa Slovenijom, ali je protiv toga da se to pitanje podigne na razinu hrvatskih pregovora.

Rješenje je, po Sanaderu, povući crtu između pristupnih pregovora i graničnog spora. I zatim predati spor na arbitražu pred Međunarodni sud pravde, za koji hrvatski premijer kaže kako je u svojoj povijesti riješio više od pedeset slučajeva, a posljednji uspješno riješen bio je onaj koji se ticao granice na moru između Rumunjske i Ukrajine.

Što se tiče niske potpore hrvatske javnosti članstvu u EU, za koju je novinar kazao da po njegovim saznanjima trenutno iznosi 25 posto, Sanader je kazao da je na to pitanje jednostavno odgovoriti, da se radi o psihologiji.

"Ako postoji blokada na našem putu, potpora pada, ali ako postoji svjetlo na kraju tunela, ako postoji svjetlo na horizontu, javna potpora raste", kaže premijer. "Pričekajmo kako će se to razvijati u nadolazećim tjednima i mjesecima".

Sanader je na pitanje kako reagira na činjenicu da "slovenske nacionalističke stranke pokušavaju skupiti dovoljno potpisa za referendum" o hrvatskom članstvu u NATO-u izjavio kako se nada da će sve biti u redu i da će "Hrvatska slaviti zajedno s drugim članicama 60. obljetnicu tog velikog saveza".

"Hrvatska već sudjeluje u više mirovnih snaga, između ostalih u Afganistanu. O tome sam razgovarao sa (slovenskim) premijerom (Borutom) Pahorom tijekom našeg posljednjeg susreta u Sloveniji i on mi je rekao da je protiv referenduma, da je protiv nacionalističkih snaga koje pokušavaju organizirati referendum koji bi značio na neki način veto na hrvatski pristup".

Novinara Euronewsa zanimalo je i pitanje korupcije i organiziranog kriminala, nakon prošlogodišnjih ubojstava i Sanaderove rečenice da neće dopustiti da Hrvatska postane Bejrut.

"To je bila moja prva reakcija na ta ubojstva, ali kao što znate, kao što europska javnost dobro zna, donijeli smo promjene u vladi i imenovali dva nova ministra ...i oni su riješili ta pitanja. Ubojice su u zatvoru i sada bismo željeli nastaviti sa snažnim mjerama u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala", zaključio je hrvatski premijer.

Euronews je prva informativna televizija u Europi, koja se emitira na osam jezika (engleski, francuski, njemački, talijanski, španjolski, portugalski, ruski i arapski). Osim u Europi, emitira se i na ostalim kontinentima, ukupno u 139 zemalja.

U Europi je gledanost 177 milijuna kućanstava, ispred CNN-a (135 milijuna) i BBC World Newsa (89 milijuna).