Na nEPLAĆENom DOPUSTu

Vestager i službeno kandidatkinja za predsjednicu EIB-a

05.09.2023 u 21:12

Bionic
Reading

Izvršnoj potpredsjednici Europske komisije Margrethe Vestager odobren je neplaćeni dopust koji će koristiti tijekom kampanje za dužnost predsjednice Upravnog odbora Europske investicijske banke (EIB) pošto ju je danska vlada službeno kandidirala za to mjesto, objavila je u utorak EK

Predsjednica Ursula von der Leyen odobrila je neplaćeni dopust izvršnoj potpredsjednici Vestager “ističući da se tijekom tog razdoblja i dalje primjenjuju relevantne odredbe Ugovora i Kodeksa ponašanja za članove Komisije”.

Tijekom privremenog dopusta dio dužnosti potpredsjednice Vestager, koje se odnose koordinaciju digitalnih politika preuzet će potpredsjednica Vera Jourova, a politiku tržišnog natjecanja preuzet će povjerenik Didier Reyndes.

Predsjednica von der Leyen također je odlučila da potpredsjednik Margaritis Schinas preuzme resor inovacija i istraživanje dok se ne imenuje nova članica Komisije iz Bugarske umjesto Mariye Gabriel. Kandidatkinja za tu poziciju Iliana Ivanova u utorak je saslušana pred nadležnim odborima Europskog parlamenta.

Dankinja Margrethe Vestager, koja je godinama zadužena za tržišnu politiku i postala je poznata po izricanju velikih financijskih kazni za digitalne divove poput Googlea i Applea, natjecat će se za mjesto predsjednice Europske investicijske banke sa španjolskom ministricom gospodarstva Nadiom Calvino.

Sljedeći predsjednik EIB-a preuzet će dužnost u siječnju 2024., a odluku bi sredinom ovog mjeseca trebali donijeti ministri financija država članica.