PROZIVKE ZA PLAGIJAT

Vesna Škare Ožbolt optužena da je prepisala dijelove programa Mosta, iz njenog tima kažu: To nije dostojno naše pažnje

06.03.2021 u 18:34

Bionic
Reading

Jutarnji list usporedio je predizborni program Vesne Škare Ožbolt, bivše ministrice pravosuđa i nezavisne kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba, s programom Mosta kojim je kandidat za gradonačelnika Marko Sladoljev nastupio na prošlim izborima 2017. Pronašli su gotovo identične dijelove koji su potom misteriozno nestali sa stranice Škare Ožbolt

Na stranici www.volimzagreb.hr u segmentu #rješenja nalazi se program Vesne Škare Ožbolt, a nakon što je Jutarnji primijetio nevjerojatne sličnosti s programom Mostova kandidata iz 2017. dijelovi programa počeli su jedan po jedan nestajati sa stranice, piše dnevnik.

Kao primjer izdvojili su segment kulture, koji je od riječi do riječi prepisan iz programa Marka Sladoljeva, a što se vidi i na snimci zaslona dijela programa koji je u međuvremenu nestao sa stranice Vesne Škare Ožbolt.

'Izazovi u kulturi, umjetnosti i medijima koji su prisutni na razini Republike Hrvatske, u većem dijelu se očituju i u gradu Zagrebu, a s obzirom na brojnost ustanova, te umjetnika i kulturnjaka koji u Zagrebu djeluju, te njihov utjecaj na Hrvatsku u cjelini, ti izazovi postavljaju se u još većoj mjeri. U nizu ustanova u kulturi kojima je osnivač i materijalni pokrovitelj Grad Zagreb prisutno je upitno kadroviranje i zapošljavanje. Takvo zapošljavanje, te postavljanje čelnih ljudi ustanova u kulturi, obilježeno je nepotističkim i stranačkim pritiscima i utjecajima. Rezultat takvih kadrovskih rješenja su loše materijalno, organizacijsko i umjetničko vođenje pojedinih ustanova. Dokazi za to su financijski protuzakonite radnje, preplaćivanje naručenih poslova, angažiranje prijatelja, srodnika, stranačkih simpatizera ili članova stranaka, a koji za to nemaju potrebne kvalifikacije, obrazovanje, ni zakonske uvjete..., piše u programu Škare Ožbolt, ali i Mosta 2017.

  • +9
Vesna Škare Ožbolt objavila kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Upitan za komentar, Leo von Breithen Thurn, voditelj ureda Vesne Škare Ožbolt, odgovorio je: 'Od početka kampanje naš se program nalazi na službenoj stranici www.volimzagreb.hr u PDF formatu te je svakome vidljiv i dostupan. Jedini izvor koji je korišten u izradi našeg Programa bio je Program razvojne strategije Grada Zagreba u razdoblju 2017. - 2020. godine. Sve ostale insinuacije glede vjerodostojnosti sadržaja našeg Programa ne smatramo potrebnim komentirati. Ovakve pokušaje diskreditacije smatramo nedostojnim naše pažnje'.

Iz zagrebačkog Mosta poručili su da su neugodno iznenađeni, ali da 'neće raditi frku oko toga'.

Podsjetimo, prema istraživanju koje je Nova TV provela u tjednu nakon smrti Milana Bandića, za Vesnu Škare Ožbolt glasalo bi 9,6% glasača, dok Mostov kandidat Zvonimir Troskot ima podršku od 6,5%.