SASTANAK U BEOGRADU

Vesna Pusić 'oči u oči' s kineskim premijerom

17.12.2014 u 11:17

Bionic
Reading

U Beogradu traje summit premijera zemalja istočne i srednje Europe (CEEC) i predsjednika kineske vlade. U kineskom je izaslanstvu i 200 poslovnih ljudi njihovih vodećih tvrtki, a pripremili su 10 milijardi dolara za projekte u ovom dijelu Europe. Danas će s kineskim premijerom Lijem Keqiangom bilateralni sastanak održati šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić

Gotovo 2.000 sudionika Summita s optimizmom gleda na potencijalnu suradnju. Oko polovice svjetskog rasta gospodarstva u slijedećih pet godina dolazit će iz Azije, a da bi države s ovog područja to iskoristile, moraju se mijenjati.

Prema riječima ministrice Vesne Pusić, mnogo je prostora za suradnju. Zagrebačka obala u Rijeci, aerodrom na Krku, TE Osijek, istraživanje nafte i plina na kopnu, sve su to projekti koji zanimaju Kineze.

Suradnja Kine i zemalja srednje i Istočne Europe raste. Ove bi godine trgovinska razmjena trebala premašiti 60 milijardi dolara, a plan je da će u idućih pet godina udvostručiti.

Osim ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić u Beogradu je i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Premijer Zoran Milanović otkazao je sudjelovanje jer se srbijanske vlasti nisu distancirale od ratnohuškačkih govora optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Kazao je i da na takvim sastancima nije dogovoren nijedan ozbiljniji posao.

Kineski premijer poručio je jučer da zemlje CEE imaju dobre luke i autoceste. 'Ako bismo ih povezali mogli bismo dobiti Kopneno-pomorsku ekspresnu liniju između Kine i Europe, čime bismo osigurali niže troškove', ocijenio je Li.

Najavio je da će Peking utemeljiti novi investicijski fond od tri milijarde dolara, koje će države sudionice beogradskog summita moći koristiti 'na novi način - kroz javno-privatno partnerstvo i leasing aranžmane'.

Formalni domaćin skupa srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je da su ključni ciljevi regije investicije i da je 'potrebna injekcija povjerenja i snage', te da je 'bit ovog foruma stvoriti veze između Kine i regije'.

Hajdaš Dončić je ranije izjavio hrvatskim medijima da skup u Beogradu ima 'dobar format koji bi trebalo zadržati i u budućnosti'.

'Treba uložiti dosta napora i održati ovaj format - Kina plus 16 (država CEE), ukoliko želimo pospješiti ono što je najvažnije - gospodarsku suradnju i potencijal investiranja u Hrvatsku', rekao je.

Ministar je rekao da se u Hrvatskoj 'toplo očekuju' svi kineski investitori i da su tenderi za suradnju uvijek otvoreni 'ali isključivo po pravilima javnog nadmetanja i bez nekih dogovora država-država, jer to, jednostavno, u Hrvatskoj nije moguće'.

Hajdaš Dončić je ukazao da 'bez incijative Kina plus 16 nijedna država kao što je Hrvatska ne može samostalno nastupiti prema Kini'.

'Za Kinu smo premali, ali u ovom okruženju gdje smo mi, plus 15 zemalja, postoje modaliteti za neku bolju suradnju. Dakle, bez samog ovog političkog foruma, poznavajući povijest Kine, nemamo mogućnosti gospodarske suradnje', rekao je Hajdaš Dončić.