uz dozvolu ministarstva

Vepar Špiro sa splitskog Marjana ustrijeljen zbog opasnosti od afričke svinjske kuge

11.01.2019 u 14:00

Bionic
Reading

Pune dvije godine nakon što je prvi put primijećen vepar koji se slobodno šetao splitskom Park-šumom Marjan ovog tjedna je uklonjen, odnosno odstrijeljen. Divlja životinja je u međuvremenu nazvana Špiro i na društvenim mrežama dobila je grupe obožavatelja, no svaki njen bliski susret sa šetačima i rekreativcima predstavljao je opasnost

Koncem prošle godine Ministarstvo poljoprivrede usvojilo je program mjera o uklanjanju divljih svinja s nelovnih područja, a potom je za ovaj posao odabrana tvrtka Lovtur iz Solina. Splitske gradske vlasti mjesecima su objašnjavale da nemaju zakonskih mogućnosti za uklanjanje vepra iz samog srca grada i tek po usvajanju ovih dokumenata moglo se krenuti u legalnu akciju.

Špiro je u posljednjih dvije godine snimljen na desetke puta i prava je sreća da su građani pribrano reagirali i uklonili mu se s puta, no i on nije pokazivao namjeru napadanja.

Kako je tportalu potvrđeno, prvotni plan bio je uspavati ga i premjestiti na neko lovno područje, no zbog pojave afričke svinjske kuge i nove naredbe Ministarstva od toga se odustalo. Stoga je vepar ubijen i pokopan, a taj teren je dezinficiran i ograđen.