ZADARSKI ARHIPELAG

Vepar terorizira turiste, policija nemoćna: Nije počinio kazneno djelo!

03.08.2016 u 06:52

Divlja svinja terorizira stanovnike otoka Škarda

Izvor: tportal.hr / Autor: Snimio čitatelj

Bionic
Reading

Svakakvih scena nagledali smo se u hrvatskom turizmu, ali ovome još nismo svjedočili: prvi prizor koji goste ili namjernike dočeka na otočiću Škardi u zadarskom arhipelagu, komadiću gotovo netaknutog raja, jest - divlja svinja

Punih devet dana ona vršlja među petnaestak kuća i patrolira na jedinoj cestici koja spaja selo na jednoj i uvalu na drugoj strani otoka. Ulazi u dvorišta, brsti voće i povrće, pravi nered i, što je najbizarnije, nimalo se ne boji ljudi poput ostatka svog roda.

Uznemireni turisti - jer ovdje nitko stalno ne živi - u dva su navrata pokušali alarmirati nadležne institucije, no bez reakcije. Tek im je nonšalantno poručeno da je vepar vjerojatno preplivao more, što se čini malo vjerojatnim jer na najbližim otocima Istu i Premudi nikada nije viđen nijedan primjerak.

'Izlazi najčešće oko deset navečer i dolazi do samih kuća. Nimalo se ne boji ljudi, dapače', opisuje za tportal jedan stalni gost Škarde, od čijih su petnaestak kuća samo tri u funkciji turizma. Ovih dana osobno je upozoravao turiste da pripaze, a neki su jednostavno okrenuli svoje brodove i nastavili dalje.

Teorija da je vepar baš slučajno preplivao more još je manje vjerojatna uzme li se u obzir da je prije dvije godine Zadarska županija dodijelila koncesiju na novoformirano lovište Ist - Škarda tvrtki Palma j.d.o.o. iz Zadra, vlasnika Josipa Bakmaza. Prethodno su svi zainteresirani koncesionari odustajali jer su shvatili da na otocima nema autohtone divljači.

Tportal je kontaktirao jedinog javno poznatog Josipa Bakmaza - koji je ujedno i vlasnik trgovačkog lanca u sklopu NTL-a - no on je samo kratko poručio da nije taj, odnosno da nema pojma ni o kakvim divljim svinjama i lovištima.

Netko očito ipak ima pa bi bilo dobro da navrati do Škarde i odradi svoj posao, odnosno barem usred sezone poštedi turiste šokova.

U Policijskoj upravi zadarskoj tvrde da nemaju razloga intervenirati jer pojava divlje svinje na otočiću 'nema elemente ni kaznenog djela ni prekršaja'.