rizično okupljanje

Veliko hodočašće u Meku održat će se uz 'ograničen broj' vjernika

22.06.2020 u 23:27

Bionic
Reading

Saudijska Arabija odlučila je u ponedjeljak da neće otkazivati veliko muslimansko hodočašće u Meku krajem srpnja, ali će moći sudjelovati "vrlo ograničen broj" vjernika dok se pandemija koronavirusa "nastavlja ubrzano širiti" diljem svijeta, upozorava WHO

U hadžu mogu sudjelovati samo osobe "koje borave na teritoriju monarhije" bez obzira na njihovo državljanstvo, sukladno preventivnim mjerama za suzbijanje širenja virusa, navodi agencija.

Rijad je sve dosad bio neodlučan u vezi s organiziranjem hodočašća, jednog od najvećih vjerskih skupova u svijetu u kojemu je 2019. sudjelovalo 2,5 milijuna muslimana, pokazuju podatci ministarstva nadležnog za njegovo organiziranje.

Hadž koji se ove godine treba održati krajem srpnja, jedan je od pet stupova islama. Zbog velikog broja ljudi koji dolaze iz svih dijelova svijeta može biti izvor širenja novog koronavirusa.

Saudijska Arabija je arapska zemlja u Perzijskom zaljevu s najvećim brojem oboljelih nakon popuštanja epidemioloških mjera. Službeno je potvrđeno više od 161.000 zaraženih, od kojih je 1307 umrlo.