PRAVA RIJETKOST

Veliki uspjeh liječnika na Rebru: Pacijentici po drugi put transplantirano srce

27.09.2023 u 11:32

Bionic
Reading

Dvadeset godina nakon prve transplantacije srca, 61-godišnja pacijentica iz Zagreba na Rebru je dobila novo donirano srce, što je rijetkost i u svjetskim razmjerima, istaknuli su u srijedu vodeći stručnjaci KBC-a Zagreb uoči obilježavanja Svjetskog dana srca, 29. rujna.

"Nakon niza godina došlo je do promjene funkcionalnosti srčanog presatka i pacijentica je uvrštena na visokourgentnu listu Eurotransplanta te smo uspjeli obaviti retransplantaciju, što je iznimno rijedak zahvat ", istaknuo je na konferenciji za novinare akademik Davor Miličić, voditelj transplantacijskog tima za srce.

Kardijalni kirurg Hrvoje Gašparović nazvao je uznapredovalo srčano zatajenje epidemijom 21. stoljeća. Naveo je i da se program transplantacije srca u kontinuitetu provodi na Rebru od 1988. godine. Dosad je obavljeno nešto manje od 400 transplantacija, a u tri je slučaja i retransplantacija.

Gašparović je istaknuo izniman uspjeh posljednje retransplantacije, objasnivši da je bila riječ o tehnički vrlo kompleksnom osmosatnom zahvatu.

Izneseni su i podaci da je samo ove godine na Rebru obavljeno 27 transplantacija srca, a samo u proteklom tjednu četiri takva zahvata. Uz spomenutu retransplantaciju kod 61-godišnje pacijentice, novo srce dobila je i 13-godišnja djevojčica te dvojica 67-godišnjaka, a svi se odlično oporavljaju, rekao je Miličić.

  • +13
Rebro: Pacijentici po drugi put presađeno srce Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Osnovna dijagnoza kod djevojčice bila je dilatacijska kardiomiopatija te je iznenada došlo do zatajenja srca uz nemogućnost da se stanje popravi lijekovima. Uvrštena je na listu čekanja za donirano srce, na koje je čekala svega mjesec dana.

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar / CROPIX

Ravnatelj Ante Ćorušić kaže da se s četiri transplantacije srca u tjedan dana ne može pohvaliti baš puno institucija u Europi, dok je voditeljica Odjela za koordinaciju transplantacija i eksplantacije Jasna Brezak istaknula da hrvatski bolesnici imaju mogućnost dočekati nove organe koji budu uspješno transplantirani.