rariret u svjetskim razmjerima

Veliki uspjeh liječnika na Rebru, drugi put pacijentici presadili srce

26.09.2023 u 19:48

Bionic
Reading

Veliki uspjeh naših liječnika na Rebru koji su izveli su još jedan sjajan pothvat jer su 61-godišnjoj ženi uspješno su, po drugi put, presadili srce.

Kako donoso RTL Danas Riječ je o pacijentici koja je imala zdravstvenih poteškoća sa srcem presađenim još 2003. godine, pa joj je sada, nakon 20 godina, bilo potrebno novo.

Kardiolog Davor Miličić im je reako da se pacijentica oporavlja se na primjeren način nakon transplantacije. Objasnio je da je kod nje tijekom godina dolazilo je do postupnog propadanja funkcije srčanog presatka, dominantno zbog oštećenja koronarnih arterija koje su tijekom godina stradale.

'Bolesnica je bila neposredno vitalno ugrožena. Prihvaćena na urgentnu listu Eurotransplanta čija smo članica od 2007. i transplantacija je uspjela po drugi put. To je stanoviti raritet u svjetskim razmjerima, a mi se na KBC- u možemo pohvaliti da je ovo treća retransplantacija srca i da su svoj troje pacijenta živi", rekao je dr. Miličić.

A pacijentica kojoj je drugi put presađeno srce, dolazi iz Zagreba dok je srce primila iz jedne od zemalja Eurotransplanta.