bivši vojni poligon

Veliki šumski požari južno od Berlina, opasnost prijeti i od zaostalog steljiva

05.06.2023 u 14:19

Bionic
Reading

U saveznoj pokrajini Brandenburg na istoku Njemačke u ponedjeljak su se ponovno rasplamsali šumski požari na ukupnoj površini od oko 150 hektara, a posebna opasnost prijeti od zaostalog streljiva na području koje je nekada služilo kao vojni poligon

„Trenutno požar bukti na površini od oko 8 hektara a na ostatku površine tinja“, rekla je voditeljica ureda za komunalno uređenje grada Jueterboga Christiane Lindner-Klopsch. Ponovnom rasplamsavanju vatre pridonio je jak vjetar koji od nedjelje puše ovim područjem. Vatrogasna služba u međuvremenu uz pomoć dronova pokušava utvrditi obim požara.

Povjerenik savezne pokrajine Brandenburg Raimund Engele ne očekuje smirenje situacije u nadolazećem razdoblju. „Ono malo najavljene kiše neće ublažiti situaciju. Ovo područje već godinama pati od suše“, rekao je Engel.

Gašenje požara otežava i opasnost od zaostalog streljiva na ovom području južno od Berlina koje je za vrijeme Istočne Njemačke služilo kao vojni poligon. Stručnjaci traže gradnju vatrogasnih putova kroz pogođene područja no njemačke vatrogasne službe trenutno ne posjeduju uređaja za razminiravanje tla.

Zagrebačka tvrtka Dok-ing je nedavno na jednoj smotri u Brandenburgu predstavila svoje vozila za razminiravanja nepristupačnog terena. Na području Brandenburga proteklih godina su učestali šumski požari i to uglavnom u šumama koje su za vrijeme DDR-a bile sađene za potrebe papirne industrije.