KULTURNA PROPUSNICA

Mladi nijemci dobivaju po 200 eura od države za kulturu

03.06.2023 u 23:20

Bionic
Reading

Njemačka 14. lipnja uvodi takozvanu kulturnu propusnicu, koja će mladima koji će ove godine postati punoljetni dobiti po 200 eura za kulturu u četvrtak, objavila je u vlada

Tim će novcem korisnici moći online kupiti karte za kina, koncerte, kazališta, ali i knjige, glazbene albume ili glazbene instrumente.

Državni poticaj vrijedan ukupno 100 milijuna eura u početku će vrijediti za oko 750.000 mladih. Uzor za mjeru bila je Francuska, gdje kulturna propusnica postoji već duže, piše Fenix magazin.

Subvencija neće vrijediti za velike online prodavce poput Amazona, za pružanje streaming platformi poput Netflixa ili Spotifyja.

Za prijavu, korisnici trebaju skinuti odgovarajuću aplikaciju i registrirati se s podacima iz osobne iskaznice. Aplikacija je dostupna i strancima sa boravkom u Njemačkoj, a aktivira se koristeći podatke iz boravišne dozvole.

Ministrica za kulturu Claudia Roth propusnicu je opisala kao jedan od središnjih projekata njezina ministarstva u ovoj godini.

To je, prema njenim riječima, signal mladoj generaciji da izađe iz izolacije i usamljenosti u kojoj su se povukli pod naletom pandemije.