OTOK U PLAMENU

Veliki šumski požar na Čiovu

26.07.2009 u 09:19

Bionic
Reading

Prvi veći ovogodišnji požar na području Splitsko-dalmatinske županije planuo je u nedjelju rano ujutro na otoku Čiovu, u mjestu Slatine, gdje je do sada izgorjelo oko 200 hektara makije, niskog raslinja i borove šume, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Splita Felicio Parčina

U Slatinama gori na pet mjesta, gdje požarom je zahvaćena površina od oko 125 ha, a gori makija, nisko raslinje i borova šuma. U međuvremenu je požar buknuo i na drugoj strani otoka, u Okrugu Donjem, gdje na tri mjesta gori borova šuma i makija.

Stanje je pod nadzorom i zračne snage postepeno napuštaju požarište, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje u 11,30 sati.

U gašenju požara sudjeluje 250 gasitelja iz Dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) Splita, Slatine, Trogira, Kaštel Gomilice, Mladosti, Solina, Marine, Žrnovnice, Podstrane, Klisa, Omiša, Zagore, Vranjica i Zadvarja, te pripadnici Državne intervencijske postrojbe (DIP) iz Divulja i Šibenika. U pomoć gasiteljima upućena su četiri kanadera, dva helikoptera, te dva air traktora.

Gasiteljima problem radi bura koja puše još od sinoć, a kako je potvrdio zapovjednik splitskog JVP-a Felicijo Parčina vatra je buknula na različitim lokalitetima, uz prometnicu i svaki je požar odvojen po kilometar. "Gledajući to, možemo reći da je uzrok ovoga velikog šumskog požara isključivo ljudski faktor", rekao je Parčina.