nevrijeme

Veliki problemi u priobalnim županijama, more i voda ulaze u kuće, kod Omiša se izlila Cetina, olujno jugo prekinulo veze kopna i otoka...

22.11.2022 u 18:25

Bionic
Reading

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je o posljedicama olujnog nevremena koje su u priobalnim županijama u srijedu zahtijevale vatrogasne intervencije uslijed odrona i poplava, a zbog olujnog vjetra zatvorene su brojne ceste diljem zemlje te prekinute neke trajektne linije

Županijski centar civilne zaštite Šibensko-kninske županije zaprimio je tijekom dana nekoliko dojava vezanih uz nepovoljne vremenske prilike. Radilo se o padu stabala na cestu, poplavljenim prometnicama, začepljenim odvodnim šahtovima, manjim odronima kamenja na prometnicama te jedan poziv vezan uz ispumpavanje objekta.

Nabujala rijeka Ombla poplavila rivu u Sustjepanu Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic

Dojave su se odnosile i na porast razine mora u šibenskom Docu, koji je za sada uzrokovao plavljenje prometnice bez ugroze objekata.

U Zadarskoj županiji zbog velike plime otrgnuta je veća brodica s lučkoga veza, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Zadar. Brodica je dopremljena do luke i nije bilo štete.

  • +17
Potopljena riva u Vodicama Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev

ŽC 112 Dubrovnik također je primio više poziva vezanih za kamenja i grane po prometnicama i u vezi prodora razine mora u prizemlje dviju kuća. Od vatrogasaca DVD-a Ston zatražene su vreće s pijeskom, kako bi se spriječilo daljnje prodiranje morske vode.

Orkansko jugo i obilna kiša digli su razinu mora i potopili djelove šibenske rive Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

U Istarskoj županiji nekoliko je primljenih dojava vezanih uz pad stabala na cestu i odrone kamenja. Dvije dojave odnosile su se na veću količinu vode po cestama Pule i Vodnjana. Bez opskrbe električnom energijom bila su mjesta na području Općine Gračišće.

  • +7
Jako jugo poplavilo rivu u Veloj Luci Izvor: Cropix / Autor: Andela Scepanovic

Olujno jugo koje je puhalo na području Splitsko-dalmatinske županije uzrokovalo je pad stabala na DC8 i lokalnim prometnicama, dok je nekoliko grana stabala palo i na vozila na području grada Splita.

Visoka plima poplavila dijelove obale u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkić / CROPIX

Od 13 sati sati voda i more počeli su ulaziti u podrume kuća i poslovnih prostora na području Omiša, Segeta i Kaštel Sućurca. U Omišu se rijeka Cetina izlila na dio grada - Punta, Smokvica, dio Priko. Od 14,45 sati zatvorena je cesta LC6166 Omiš-Kučiće.

Zbog plime, na području Trogira u utorak poslijepodne more je poplavilo rivu i staru gradsku jezgru te dio predgrađa Pasika, a poplavljena je i riva u Starom Gradu na Hvaru te donji dio tog grada.

Velika plima zaprijetila kućama u Dubrovniku Izvor: Cropix / Autor: Tonći Plazibat / CROPIX

Plima je na trogirskom području danas bila ekstremna te se more nakon 15 sati prelijevalo na rivu i staru gradsku jezgru te na dio predgrađa Pasika, rekli su za Hinu u trogirskome Dobrovoljnome vatrogasnom društvu (DVD). Dodali su kako je voda u staroj gradskoj jezgri ušla i u neke podrume.

Interveniralo je desetak vatrogasaca, koji su pokušavali ispumpavanjem smanjiti količinu vode. Kako su rekli u DVD-u, vatrogasci su se predvečer povukli s poplavljenog terena jer ispumpavanje nije pomoglo budući da je riječ o većoj količini vode koja će se povući s plimom.

Po njihovim procjenama, voda bi mogla ostati cijelu noć na poplavljenom dijelu Trogira ako se plima ne bude povlačila.

  • +9
Zbog kiše potopljena riva u Šibeniku Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev

Plima je poplavila rivu u Starom Gradu na Hvaru i donji dio tog grada, a vatrogasci su nemoćno pokušavali poboljšati stanje jer se radio većim količinama izlivene vode, izvijestili u DVD-u Stari Grad. I večeras je plima i voda će ostati dok se ona ne počne smanjivati, rekli su vatrogasci.

Olujno nevrijeme praćeno jakim jugom zahvatilo je danas priobalne županije, poplavljene su rive i ceste te je bio niz vatrogasnih intervencija uslijed odrona i poplava. Zbog olujnog vjetra zatvorene su brojne ceste diljem zemlje, a u prekidu je bila većina trajektnih i katamaranskih linija. Neki otoci i dalje su odsječeni od kopna.

Slično je bilo i u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je tijekom dana na području Rijeke i okolice zbog olujnog vjetra ŽC 112 Rijeka zaprimio nekoliko dojava o srušenim stablima. Na intervenciji su bili vatrogasci JVP Rijeka, ozlijeđenih osoba nema. DVD Rab imao je u srijedu ujutro dvije intervencije: ispumpavanje mora u centru mjesta Raba (Stari grad i Trg) i privezivanje broda na Palitu.

  • +2
Plima u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic

Zbog nevremena, u prekidu su trajektne linije Stinica – Mišnjak, Brestova – Porozina i Lopar – Valbiska, katamaranske linije Mali Lošinj – Cres – Rijeka i Novalja – Rab – Rijeka te brodska linija Mali Lošinj - Unije – Susak.

  • +16
Jugo u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric

Zbog olujnog vjetra, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica otvorena je samo za osobna vozila; na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana je za I. skupinu vozila, a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja, Krčkom mostu kao i na dionici ceste čvor Križišće-(A7)-Križišće (DC501), lokalnoj cesti Kraljevica (DC8)-čvor Križišće (A7) i dodatno za II. skupina vozila.

Zimski uvjeti proglašeni su na svim cestama Delnica i Čabra kao i na A6 između Bosiljeva II. – Kikovice i DC3 između Vrbovskog i Kikovice.

Sve žurne službe, lokalna komunalna poduzeća i cestovne službe upućene su na teren i rade na sanaciji štete. Djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite u suradnji s čelnicima jedinica lokalne samouprave kontinuirano prate situaciju te će, u slučaju potrebe, poduzimati daljnje mjere.

Jugo u Dubrovniku Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dubrovački dnevnik