BATINAŠI NA ULICAMA

Veliki povratak desnog radikalizma u Europu

30.09.2013 u 08:28

Bionic
Reading

Ekstremna desnica u vremenima ekonomske i društvene krize uvijek uspijeva naći put za svoje zloglasne ideje i ideale, a ugrožene su uvijek iste skupine: imigranti i manjine

Grčka i Cipar predvode u porastu nacionalizma i desničarenja po Europi, a posljednji događaj koji je samo još više produbio tenzije bilo je ubojstvo mladog hip-hopera u Grčkoj prošlog vikenda. Imigranti, anarhisti i ljevičari postali su već rutinske mete, a rijetko koji slučaj bude procesuiran, isto kao što i počinitelji uglavnom ostaju neotkriveni. No nisu samo Grčka i Cipar žarišta bujanja ekstremne desnice koja uvijek u vremenima ekonomske i društvene krize uspijeva naći put za svoje zloglasne ideale i ideje, iako su te dvije zemlje posljednjih mjeseci doživjele pravi procvat desne struje.

Imigranti su početkom tjedna bili meta nasilnih prosvjeda u Švedskoj pod imenom 'Stolt Svensk Nationalist', odnosno 'Ponosni švedski nacionalisti', a organizirala ga je Svenskarnas Parti. Riječ je o rubnoj neonacističkoj organizaciji kojoj je glavni cilj da Šveđani budu jedina etnička grupa u Švedskoj. Prosvjed je, kao i slični prosvjedi do sada, završio sukobom između nacionalista i pristaša lijeve, liberalnije opcije. U njima susjednoj Norveškoj imigranti i manjine također su postali ugrožene skupine, kao i u Danskoj, u kojoj se dogodilo pravo udruživanje desnih i ekstremnih skupina koje zajednički organiziraju brojne protestne skupove kojima se traži izbacivanje imigranata iz Danske i zabrana njihova daljnjeg dolaska. Val ksenofobije zahvatio je i Poljsku, Mađarsku, Španjolsku, Francusku, pa čak i Nizozemsku koja se uvijek smatrala najotvorenijom prema imigrantima i manjinama.

Depresija, visoka i rastuća nezaposlenost i sve niži standard u svakoj zemlji dižu tenzije, a desne političke struje u Europi su osim nepovoljnih društvenih i ekonomskih trendova dobile i odličan vjetar u leđa zahvaljujući izrazito ekstremnoj grčkoj stranci Zlatna Zora, koja je na izborima prošle godine osvojila 18 zastupničkih mandata u grčkom parlamentu. Zlatna Zora je naima najbliža definiciji fašističke stranke od Drugog svjetskog rata i njezini članovi to čak ni ne skrivaju, iako grčki političari nerado priznaju da je Zlatna Zora upravo to. Osim što imaju prešutnu podršku grčke vlade, članovi Zlatne Zore jako dobro surađuju i s grčkom policijom koja je u suradnji s njihovim članovima u manje od godinu dana privela oko sto tisuća imigranata na provjeravanje dokumenata. Iako se za samo šest posto njih ispostavilo da u Grčkoj borave ilegalno, privođenja se još uvijek nastavljaju.

Neonacističko selo


Organizacija 'Doctors of the world' ukazala je na još jednu posljedicu širenja ekstremne desnice. U svom izvješću koje su nedavno predstavili u Briselu, naveli su da se u nekim europskim zemljama, zbog velikog pritiska na zdravstvo, događaju situacije da se čak i imigrantima s urednim papirima ograničava zdravstvena zaštita. Skupine koje su i ranije bile ugrožene, poput ilegalnih imigranata i političkih azilanata, imaju smanjena zdravstvena prava čak i do sedamdeset posto, a ksenofobija u zdravstvu najviše je prisutna u Španjolskoj. Prema njihovim podacima, oko osamdeset posto ljudi koji su se obratili za pomoć organizaciji 'Doctors of the world' u svojim zemljama nisu imali nikakvu mogućnost dobiti zdravstvenu pomoć osim ako nisu bili spremni platiti punu cijenu koju su bolnice od njih tražile.

Svoje apsurde ima i Italija za koju se činilo da je napredovala nakon što je Cecile Kyenge izabrana za prvu crnu ministricu u povijesti. No, prije nekoliko dana ispred njezinog ureda nepoznati su počinitelji ostavili tri lutke prekrivene krvlju. To je samo jedan u nizu napada koje ona doživljava gotovo svakoga dana otkad je postala ministrica integracija. Ne štede je čak ni kolege iz parlamenta, prije svih članovi nacionalističke Forze Nuove, a član Sjeverne lige ju je nedavno bez ikakvih posljedica u parlamentu usporedio s orangutanom.

Analitičari upozoravaju da značaj takvog širenja desnice ne treba umanjivati, jer pristaše im ne dolaze više samo iz ruralnih područja i starije populacije. Među najvećim pristašama danas su im nezaposleni i to oni koji posao traže jako dugo, stanovnici predgrađa i mladi. Iako desne stranke u pravilu nemaju ama baš nikakvo rješenje za ekonomske probleme, sa svojom populističkom demagogijom vrlo lako manipuliraju masama, naročito onima koje se osjećaju izdanima od političara za koje su glasali.