U JAPANU

Veliki potres mogao bi usmrtiti 320.000 ljudi

29.08.2012 u 18:26

Bionic
Reading

Potres poput onoga koji je prošle godine pogodio sjeverni dio Japana mogao bi usmrtiti više od 320.000 ljudi ako bi pogodio središnji i zapadni dio zemlje, iako su vjerojatnosti za to vrlo male, objavila je u srijedu japanska vlada

Izvještaj, koji su sačinili stručnjaci po nalogu japanske vladu, napravljen je nakon potresa jačine 9 stupnjeva koji je u ožujku prošle godine pogodio Japan. Prema službenim brojkama u tom je potresu živote izgubilo 15.869 osoba dok ih se gotovo tri tisuće još uvijek nalazi na popisu nestalih.

U najgorem scenariju, po kojem bi potres jačine 9 stupnjeva pogodio Japan usred zimske noći, poginulo bi 323.000 osoba, a od toga bi tsunami odnio 71 posto života, prema izvještaju. Tijekom noći stanovnicima treba više vremena da pobjegnu od tsunamija, a osim toga, peći i slične naprave povećavaju broj žrtava zbog vatre koju izazivaju.

Japanska vlada će sljedeće godine napraviti popis koraka koje namjerava poduzeti u slučaju novih potresa, uključujući i koliko vojske i vatrogasaca mora biti mobilizirano nakon potresa.