OKONČANA MUČNA BORBA

Veliki poraz protivnika gay brakova u Kaliforniji

gay brakovi

gay brakovi

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Američki sudac Stephen Reinhardt napokon je okončao mučnu višegodišnju borbu za ukidanje diskriminacijskog Prijedloga 8, kojim su u Kaliforniji zabranjeni istospolni brakovi. Sud je, naime, zaključio da kontroverzni zakon krši 14. ustavni amandman koji gay parovima jamči jednaku zakonsku zaštitu, javlja portal Crol.hr
'Prijedlog 8 ne služi ničemu osim umanjivanju statusa i ljudskog dostojanstva lezbijki i gejeva u Kaliforniji. Osim toga, njihove veze i obitelji službeno klasificira kao inferiorne u odnosu na parove suprotnog spola', obrazložio je sudac Stephen Reinhardt.


Ipak, gay brakovi u Kaliforniji još neće biti dopušteni, što protivnicima ostavlja vremena i prostora da tu odluku pokušaju promijeniti, piše Crol.hr

Deveti Okružni sud samo je potvrdio odluku suca Vaughna Walkera koji je u kolovozu 2010. godine presudio da je Prijedlog 8 neustavan, premda su ga brojne antigay skupine pokušale optužiti za pristranost jer je i sam gay.

Tadašnja Walkerova presuda brojne je zagovaratelje LGBT prava navela na pomisao kako će upravo to uvjeriti Vrhovni sud da Amerika ne može stavljati gay brakove izvan zakona. No Reinhardt je to zanijekao kazavši da se njegova odluka odnosi samo na Kaliforniju, a ne na čitavu državu.

Crol.hr podsjeća da je kalifornijskim gay parovima pravo na brak oduzeto samo pet mjeseci nakon ozakonjenja, i to referendumom kojem su prethodile žestoke i skupe kampanje konzervativnih i vjerskih organizacija.

Upravo to dokazuje povredu prava na jednaku zaštitu jer je pravo na brak bilo oduzeto manjinskoj skupini, obrazložio je, između ostaloga, Reinhardt. Unatoč tome, taj se argument ne može primijeniti na druge američke države u kojima gay brakovi nikad nisu bili ozakonjeni.

S druge strane, protivnici gay brakova okupljeni u inicijativu 'Save Prop 8' najavili su podnošenje žalbe američkom Vrhovnom sudu, 'uvjereni su da će tamo odnijeti konačnu pobjedu'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi