VREMENSKA PROGNOZA

Veliki dio Hrvatske i sutra pod meteoalarmom, večeras se zatvara cesta kod Splita

15.12.2023 u 12:56

Bionic
Reading

Zbog vrlo jake, mjestimice i olujne bure danas je oglašen crveni alarm na gotovo cijelom Jadranu, u morskom pojasu od Kvarnera do južne Dalmacije. Tek nešto bolje bit će u Istri, duž obale i na otocima, gdje je na snazi narančasti alarm, s tim da se podno Velebita očekuje i orkanska bura, s najjačim udarima do 120 km/h

Dalmatinsko zaleđe je u 'žutom', što znači potencijalno opasno vrijeme, također zbog mjestimice olujnih udara bure do 65 km/h. Isti maksimum sjeveroistočnog vjetra predviđen je i u Lici te Gorskom kotaru. U ostatku Hrvatske - karlovačka, zagrebačka i osječka regija - do kraja dana ne očekuju se nikakvi problemi prouzročeni vremenskim neprilikama.

Gotovo identična upozorenja oglašena su i za subotu: jedina promjena odnosi se na riječku regiju - uključujući kopnenu Istru, obalu sjevernog Jadrana i kvarnerske otoke - gdje će za razliku od današnjih očekivanih orkanskih udara bure najjačii udari vjetra dosezati 65 km/h.

Ograničenja u prometu

Zbog vjetra samo za osobna vozila trenutno je otvorena autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Preporuka za obilazni pravac u smjeru unutrašnjosti je silazak na čvoru Zadar Istok, kroz Obrovac i Gračac na čvor Sv. Rok, te obrnuto u smjeru mora. Samo za osobna vozila otvoreni su i Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački te Paški most. Na mostu dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku i Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja zabranjen je promet autobusima na kat, vozilima s kamp-prikolicama i motociklima (I. skupinu vozila), a na Jadranskoj magistrali između Senja i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

  • +3
Snijeg u Karlovcu Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Iz Hrvatskog autokluba upozoravaju na mjestimice vlažne i skliske kolnike. Mogući su odroni. Vozači se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, osobito na zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici i na prilazima gradu Splitu. Večeras od 22 do 23:55 sati bit će zatvorena državna cesta Solin-Klis, a obilazak je starom kliškom cestom.

Inače, Državni hidrometeorološki zavod za subotu predviđa pretežito sunčano vrijeme duž obale, u unutrašnjosti više oblaka, u Gorskom kotaru i Lici susnježicu i snijeg, a u središnjim predjelima lokalno moguću slabu kišu.

Najniža jutarnja temperatura zraka od -3 do 2, na Jadranu između 4 i 9 °C. Najviša dnevna od 3 do 7, na moru između 9 i 13 °C.

'Većinom sunčano nastavlja se na Jadranu i za vikend te početkom idućega tjedna kada će lokalno biti moguća i magla. Još u subotu vrlo vjetrovito, osobito u prvom dijelu dana uz još vrlo vjerojatne mnogobrojne poteškoće. U unutrašnjosti subota još uz dosta oblaka, u gorju i jak vjetar, zatim sunčanije, ali početkom novog tjedna uz mjestimice dugotrajniju maglu koja će onemogućavati znatniji porast temperature. Ipak, u većini krajeva bez magle bit će danju malo toplije', prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.