novo preslagivanje na političkoj sceni

Velika rasprava u Otvorenom: Ako se 14 dana nakon izbora opet dogodi epidemija, netko će morati odgovarati

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 19.05.2020 00:05
  • Objavljeno 18.05.2020 u 23:25
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: hrt

Sabor je raspušten. Kad će parlamentarni izbori, odlučit će predsjednik Zoran Milanović. Što će biti, a što bi trebalo biti u fokusu predizborne kampanje? Tko ima bolji poslijeizborni potencijal? Koja politička opcija može donijeti bolji život? Komu dati povjerenje za vođenje države?

O tim temama u Otvorenom HRT- a raspravljali su Branko Bačić (HDZ), Arsen Bauk (SDP), Stjepan Ćuraj (HNS), Nikola Grmoja (MOST), Anka Mrak Taritaš (GLAS), Josip Jović (Domovinski pokret Miroslava Škore) i Furio Radin, predstavnik manjina.

Arsen Bauk, član SDP-a kaže kako preferira 28. lipanj i 5. srpanj za datume izbora.

- Preferiram da kampanja bude što kraća. Mi smo u izbornom modu od početka 2019. godine kad smo se počeli pripremati za europske izbore, predsjedničke izbore i onda je ovaj treći korak i onda su parlamentarni izbori došli 2, 3 mjeseca ranije nego što smo očekivali. Ali za parlamentarne izbore smo spremni već dulje vrijeme, naglasio je Bauk, prenosi HRT.

Branko Bačić, član HDZ-a ističe kako se na izbore ide u ovo vrijeme zato što je epidemija koronavirusa smanjena na najmanju moguću mjeru.

- Sad je najprimjenjenije vrijeme da se ide u parlamentarne izbore. Vjerujemo da će na ljeto biti puno povoljnije vrijeme zbog korone nego da se ide na jesen ili na zimu, rekao je Bačić.

Furio Radin, predstavnik manjina kaže kako nije siguran kad je pravi trenutak za izbore, sad ili na jesen.

- Ako će se 14 dana nakon ovih izbora opet dogoditi epidemiji, onda će netko za to morati odgovarati, rekao je Radin.

Nikola Grmoja, član Mosta smatra kako je pravi trenutak za izbore bio kad je sastavljena "trgovačka većina".

- Mi smo tada inzistirali na izborima, ali vladajući su sada odlučili ići na izbore. Mlslim da bi bila pogodnija situacija na jesen zbog same izlaznosti ljudi. Pitanje je kakvu ćemo imati izlaznost na ljeto. Pitanje je i zbog socijalne distance hoće li ljudi u redovima na temperaturama iznad 37 Celzijusovih čekati da ostvare svoje biračko pravo. Tražili smo dopisno glasovanje, elektroničko glasovanje. HDZ i SDP su zajednički smanjili broj zastupnika u dijaspori. Vraćamo mandat narodu i procijeniti tko je radio dobro ili nije. Zato smo danas glasali za raspuštanje Sabora, rekao je Grmoja.

Josip Jović, ističe kako je bolje izbore održati što prije.

- HDZ se iz sebičnih motiva odlučio za izbore u ovo vrijeme. Hrvatska pati od duopola dviju stranaka koje ne mogu ponuditi ništa novo. Neki kao da su se vjenčali kršćanski s mandatima dok ih Bog ne razdvoji. Karakteristika dviju stranaka je po tome da jedna je izgubila demokršćanska načela, a druga je postala snažno konzervativna, rekao je Jović.

Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-A kaže kako za oporbu nema iznenađenja vezano za izbore.

- Covid-19 je napravio određen nered i vladajući su izabrali ljeto za izbore. Stožer civilne zaštite je odlično radio posao dok se nije pretvorio u izborni stožer HDZ-a. Tako će i za izbore biti ključna dva tjedna.

Stjepan Ćuraj, član HNS-a, ističe kako preferira 28.6. ili 5.7. za datum izbora. Izborna je godina, nema iznenađnja, dodaje.

Branko Bačić kaže kako je HDZ je u ovom trenutku u izradi izbornog programa koji će biti u dobrom djelu kao i onaj kojim su izašli na unutarstranačke izbore.

- Program se nazivao "Odvažno" u kojem smo jasno pozicionirali HDZ kao državotvornu, domoljubnu, demokršćansku stranku. Stranka koja je desni centar i koja vrednuje obiteljske vrijednosti. Vodit ćemo računa o energetici, o digitalnom dobu u kojem se nalazimo. Ići ćemo s programom koji će prepoznati Hrvatsku kao modernu europsku državu. Mi ćemo u ove izbore ići s prijedlogom reforme lokalne i javne uprave. Razmišljamo o kategorizaciji jedinica lokalne samouprave. Smanjili bismo u velikoj mjeri broj lokalnih dužnosnika, rekao je Bačić.

Bauk se nadovezao kako se broj samo povećavao vezano za jedinice lokalne samouprave.

- Hrvatska već sad ima jasnu sliku urbanih središta koji bi trebali biti centri određenih lokalnih samouprava. Građani od nas očekuju da se ta brojka smanji, istaknuo je Bauk.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!