kraća karantena

Velika Britanija skratila izolaciju s 14 na 10 dana

11.12.2020 u 15:01

Bionic
Reading

Putnici koji stižu u Veliku Britaniju na koje se odnose mjere izolacije ili građani koji su kontakti neke testirane pozitivne osobe na covid-19, ne moraju se više u izolaciju 14 već deset dana, odlučile su zdravstvene vlasti

"Nakon razmatranja najnovijih podataka, sada smo uvjereni da možemo smanjiti broj dana izolacije s 14 na 10 dana", objavili su u zajedničkom priopćenju predstavnici zdravstvenih vlasti Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske.

S više od 63.000 umrlih, Velika Britanija je pandemijom najteže pogođena europska zemlja.

Skraćivanje trajanja karantene će stupiti na snagu u ponedjeljak 14. prosinca u Engleskoj, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj, a Walles je već počeo primjenjivati tu mjeru.

"Izolacija, bilo da se radi o kontaktima ili putnicima iz inozemstva koji trebaju u karantenu, važna je zbog smanjenja širenja covida-19", piše u priopćenju koje poziva te osobe da ostanu doma tijekom tog skraćenog razdoblja. 

Britanska vlada je precizirala krajem studenoga da od 15. prosinca putnici koji stignu u Englesku zrakoplovom, trajektom i li vlakom mogu prekinuti izolaciju ako imaju negativan test na covid-19 najmanje pet dana nakon dolaska. 

Oni će prije puta morati rezervirati testiranje i ostati izolirani do testa, koji moraju sami platiti.