stanje u deželi

U Sloveniji 1813 novozaraženih i 49 preminulih

11.12.2020 u 12:15

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1813 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 49 ljudi od posljedica Covida-19, objavila je u petak slovenska vlada, dok se u zemlji očekuje nastavak mjera potpunog zatvaranja i idući tjedan

Obavljeno je 6453 testova, od kojih je pozitivno na koronavirus bilo njih 28,09 posto, pa tako udio pozitivnih među testiranima i dalje ostaje visok, kao i broj novozaraženih.

Zato će se restrikcije donesene krajem listopada, koje uključuju zaključavanje u općinske granice, policijski sat i zabrana okupljanja izvan obiteljskog kruga i druge mjere produžiti i za idući tjedan. Formalnu odluku o tome vlada će donijeti u subotu, na sastanku s epidemiolozima i predstavnicima javnog zdravstva, a sastat će se i s predstavnicima gospodarskih sektora koji traže djelomično "otvaranje" i protive se zaoštravanju mjera.

Popunjenost slovenskih bolnica covid bolesnicima i dalje je visoka, viša od mjerila koje je postavila vlada na "semaforu" za moguće ukidanje nekih mjera.

Da bi se po tim kriterijima neke od mjera počele ukidati ili ublažavati propisano je da broj hospitaliziranih ne smije biti viši od 1200, a prosječni broj novih zaraza dnevno u jednom tjednu mora pasti na manje od 1350.

Iz bolnica ne jučer otpušteno na oporavak 113 pacijenata, trenutno je hospitalizirano 1268 oboljelih od Covida-19, deset više nego u četvrtak. Broj težih slučajeva na intenzivnim odjelima povećao se je s jučerašnjih 189 na 196, objavilo je ministarstvo zdravstva.

U zadnja 24 sata umrlo je još 49 pacijenata zaraženih Covidom-19 pa se je ukupan broj preminulih od početka epidemije povećao na skoro dvije tisuće i trenutno iznosi  - 1998.

Infektologinja Bojana Beović koja vodi stručni tim vlade za Covid-19 otklonila je neke kritike na račun vlade glede primjerenosti protuepidemijskih mjera i njihove učinkovitosti u suzbijanju epidemije i upozorila da poboljšanja sada teške situacije jako ovise o disciplini i primjeni svih mjera.

Mjere i njihova učinkovitost njihova djelovanja nisu ovisni samo od stručnjaka u vladinom timu ili od vlade nego od mnogih čimbenika, istaknula je Beović u razgovoru za novi broj ljubljanskog tjednika "Mladina".