SLUŽBENA KOMEMORACIJA

Veleposlanici u Jasenovac poslali predstavnike

22.04.2016 u 16:05

Bionic
Reading

Na službenu komemoraciju žrtvama ustaškog logora smrti u Jasenovcu brojna veleposlanstva poslala su svoje predstavnika, baš kao i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović opet svojega izaslanika, a na komemoraciji nije bilo ni predstavnika Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj te Srpskoga narodnog vijeća (SNV) kao ni bivšeg premijera i šefa SDP-a Zorana Milanovića. On će u Jasenovac u nedjelju na komemoraciju koju organizira Savez antifašističkih boraca i antifašista, a skupu će se pridružiti i Srpsko narodno vijeće (SNV) dok predstavnici HNS-a neće službeno sudjelovati u ovogodišnjim komemoracijama

Kako bi odali počast žrtvama zločinačkog ustaškog koncentracijskog logora, 71. godinu od proboja 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak, američko i nizozemsko te austrijsko veleposlanstvo poslali su svoje predstavnike, a britanski ambasador Ian Cliff osobno je položio vijenac podno spomenika Kameni cvijet, kao i Erik F. Brede, zamjenik norveškog ambasadora.







Milanović će u Jasenovac u nedjelju s antifašistima i Srbima

Kao što je i ranije najavio da neće sudjelovati u službenoj komemoraciji, bivšeg premijera Milanovića u Jasenovcu danas nije bilo, a on će, kako je potvrđeno tportalu iz SDP-a, počast žrtvama odati u nedjelju 24. travnja na komemoraciji koju organizira Savez antifašističkih boraca i antifašista.

Premda je današnju komemoraciju u organizaciji Javne ustanove spomen-park Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora je bojkotirala Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj, koja je prošloga petka odala počast jasenovačkim žrtvama, na današnjoj komemoraciji bilo je pojedinca iz Židovske općine Zagreb i Nacionalnog vijeća Srba.

Na komemoraciji Koordinacije prošloga petka za žrtve ustaškog koncentracijskog logora počast su odali i vijence položili austrijski veleposlanik u RH Andreas Wiedenhoff, izraelska veleposlanica u RH Zina Kalay Kleitman te predstavnici veleposlanstava Nizozemske, Njemačke, Francuske, Kanade, SAD-a i Srbije.

Antifašistička liga - Jasenovac na Trgu žrtava fašizma

Antifašistička liga Hrvatske održat će danas u Zagrebu skup 'Jasenovac na Trgu žrtava fašizma' kao izraz sjećanja na sve jasenovačke žrtve ustaškog režima i zabrinutosti zbog aktualnog revizionizma kojeg tolerira i podupire aktualna hrvatska vlast, kako su istaknuli, a zbog čega su Srpsko narodno vijeće i Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj i bojkotirale službenu komemoraciju.

Liga je, podsjetimo, sudjelovala i na komemoraciji jasenovačkih žrtava u organizaciji Koordinacije židovskih općina 15. travnja u Spomen području Jasenovac, a pridružit će se i komemoraciji 24. travnja u organizaciji Saveza antifašističkih boraca te Srpskog narodnog vijeća, kojoj će se pridružiti i laburisti čiji će predsjednik Tomislav Končevski nazočiti i prosvjednom skupu Antifašističke lige.

Srpsko narodno vijeće sa svojim županijskim organizacijama prisustvovalo je jutros na liturgiji u pravoslavnoj crkvi u selu Mlaka, a u znak solidarnosti pridružili su im se i predstavnici Koordinacije židovskih općina Hrvatske te udruženja antifašista.

Srpsko narodno vijeće će sudjelovati i na komemoraciji koju u nedjelju, 24. travnja podno jasenovačkog spomenika organizira Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, a tom komemorativnom skupu prisustvovat će i udruženja logoraša iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Predstavnici HNS-a priopćili su da neće službeno sudjelovati u ovogodišnjim komemoracijama žrtvama ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu uz naglasak da ne mogu sudjelovati u podjelama te 'principijelno traže da se što prije uspostave uvjeti koji će ponovno omogućiti zajedničke komemoracije predstavnika države i stradalničkih zajednica' za što, kako su naglasili, najveću odgovornost snose državne institucije.

S obzirom na to da je na službenom putu u SAD-u, Grabar-Kitarović poslala je i ove godine kao svojeg izaslanika Branka Lustiga, koji je preživio zatočeništvo njemačkih koncentracijskih logora, a u Jasenovcu mu je ubijen djed, a počast žrtvama odali su i predstavnici vijeća romske i bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Jasenovac je od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. bio ustaški logor smrti u kojem su ustaše ubijale muškarce, žene i djecu zbog njihove vjerske, nacionalne ili političke pripadnosti. Poimenični popis žrtava logora navodi imena i podatke za 83.145 žrtava - 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do 14 godina starosti, a ustaše su najviše ubijale Srbe, Rome, Židove i Hrvate.