AKO NEĆE GRAD, HOĆE SUD

Vekić ostao bez statusa počasnoga građanina

02.09.2010 u 16:21

Bionic
Reading

Ivan Vekić, jedan od osnivača HDZ-a i bivši ministar unutarnjih poslova, lišen je danas statusa počasnoga građanina Općine Čačinci. Tako je, po njegovu zahtjevu, presudio Općinski sud u Orahovici budući da tamošnja vlast nije ispoštovala tu njegovu želju

Vekić je brisanje iz registra počasnih građana zatražio jer su ga općinski čelnici još u veljači ove godine zamolili da napusti svečanu sjednicu u povodu 20. godišnjice osnutka tamošnjeg HDZ-a na koju su ga, kao i svake godine dosad, uredno pozvali. Učinili su to na zahtjev Tomislava Ivića i Josipa Đakića, izaslanika čelništva HDZ-a, koji su svoj ulazak u dvoranu na proslavu uvjetovali Vekićevim izlaskom.

'Izišao sam ne zato što ih se bojim, nego što ne želim naškoditi građanima Čačinaca koji od njih iz državnog proračuna mogu nešto dobiti, a ja im to ne mogu dati. Zahtjev su obrazložili time što sam navodno uvrijedio visoke dužnosnike HDZ-a iz Osječko-baranjske županije te jer sam isključen iz HDZ-a.

No stranku sam napustio prije više od pet godina i to ih dosad nije smetalo da me pozivaju na obljetnice, a čime sam uvrijedio visoke dužnosnike HDZ-a, ne znam. Možda misle da moj novinski tekst u kojem sam ministra branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića prozvao što je kao član Nadzornog odbora od PPK Valpovo, koji je otišao u stečaj, uzeo 50.000 kuna honorara i pitao što je on tamo radio kad ne zna taj posao.

No to je istina, a ne uvreda i odnosi se na Ivića, a ne na dužnosnike HDZ-a', rekao nam je Vekić i priznao da ga je postupak lokalnih čelnika duboko povrijedio jer je 1990. godine, kao član Izvršnog odbora i izaslanik predsjednika stranke, dr. Franje Tuđmana, upravo on osnovao čačinački HDZ i godinama skrbio o napretku općine, zbog čega je i proglašen počasnim građaninom.

U molbi za brisanjem iz registra počasnih građana Vekić je naveo kako im ne želi podizati rejting, a služiti za porugu. Pitao je i načelnika Općine 'što bi Đakić imao protiv mene, jer kada sam ja osnivao HDZ on nije znao niti što znači ta kratica'.

U slučaju odbijanja zahtjeva najavio je da će ga provesti putem suda, što je danas i učinio. Predstavnici Općine nisu došli na raspravu, nego su telefaksom priznali tužbeni zahtjev, a Vekić je odbio pravo na naknadu troškova postupka 'jer bi oni ionako pali na teret građana Čačinaca, koji se zasigurno stide svoje vlasti i bili su ogorčeni kada su saznali zašto me nema na svečanoj sjednici', zaključio je.