ISLAMSKI FUNDAMENTALISTI

Vehabije 'kampiraju' na sjeveru Crne Gore

06.08.2013 u 11:52

Bionic
Reading

Vehabije ponovo 'kampiraju' na sjeveru Crne Gore. Prošlog tjedna održali su prvi put samit na Hajli, planini kod Rožaja u pograničnom dijelu Kosova. Boravili su u malim šatorima u 'kampu', na čijem ulazu su se vijorile zastave Turske i Saudijske Arabije, u kojima je vehabizam priznat kao službeno učenje, prenosi B92

Vehabijski pokret u Crnoj Gori, zaživio je u Plavu, a potom je 'centrala' preseljena u Rožaje, gdje djeluje oko 200 vehabija, pišu srpske Novosti. Jačanje ovog pokreta bilo je povod za to da tajnik Instituta za sigurnosne studije pri Fakultetu sigurnosti u Beogradu, dr. Darko Trifunović, nedavno procijeni da 'ne treba isključiti mogućnost da i Crna Gora može biti na udaru vehabijskog pokreta, jer je njezin teritorij uvijek bio na meti islamskih fundamentalista'.

'Crna Gora je u takozvanoj inkubacijskoj fazi. Vehabije s juga i sjevera ne pripadaju istoj etničkoj grupaciji i imaju različite ciljeve, ali iste metode. Cilj je odvajanje i zaposjedanje teritorija, a metoda je ista ona koju primjenjuje i Al kaida u različitim formama', smatra Trifunović.

On je, bez ustručavanja, utvrdio da se vehabijski pokret financira i od novca zarađenog od šverca narkotika.

Veza kriminala i vehabijskih grupa, koje, između ostalog, služe kao dimna bomba, odnosno za odvlačenje pažnje javnosti s poslova organiziranog kriminala na drugu stranu, logična je, kaže izvor za Novosti.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje