STUDENATA NI NA VIDIKU

Vedran Mornar u Splitu svečano otvorio praznu zgradu

19.10.2015 u 14:10

  • +3

Ministar Mornar otvorio zgradu triju fakulteta

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar u Splitu je, punih sedam godina nakon početka izgradnje, svečano otvorio novu najveću zgradu u Sveučilišnom kampusu, tzv. mamuticu u vrijednosti od više od 280 milijuna kuna u kojoj će se smjestiti Prirodoslovno-matematički, Kemijsko-tehnološki i Pomorski fakultet. Problem je, međutim, to što profesori i preko četiri tisuće studenata u nju neće ući još najmanje četiri mjeseca

Svečana ceremonija označila je tek da je objekt dobio uporabnu dozvolu i iz ruku tvrtke Konstruktor inženjering službeno prešao u vlasništvo Sveučilišta, no u idućim mjesecima slijedi težak i skup proces opremanja zgrade, za koji nitko ne zna kada će biti dovršen.

Na 30 tisuća četvornih metara nalazit će se 85 laboratorija, šest predavaonica i 240 ureda, a do sada je nabavljeno tek pola potrebnog namještaja te je opremljen jedan laboratorij. Potrebno je još najmanje 2,6 milijuna kuna za predavaonice i kabinete, oko 13 milijuna za studentsku menzu i čak 58 milijuna kuna za strojeve i laboratorijsku opremu.

'Ovo je jedan od kostura koje smo zatekli u ormaru. Zasukali smo rukave i u nimalo lakim okolnostima iznašli sredstva i priveli projekt kraju. Split zaslužuje ovakav kampus i sveučilište prepoznato u svjetskim okvirima - nedostaje još restoran kojeg ćemo urediti jer se upravo piše odluka za novce', hvalio se Mornar za mikrofonom.

Kasnije je novinarima pojasnio da je veliki uspjeh što je zgrada nakon četverogodišnjeg zastoja ipak dovršena i predana Sveučilištu. Naime, još 2011. radovi su pred samim završetkom zaustavljeni zbog problema tvrtke Konstruktor, a od tada do danas samo su se gomilali troškovi njezina 'nekorištenja i čuvanja'.

Osim tri fakulteta, Sveučilište ovdje namjerava barem privremeno smjestiti i Zdravstvene studije, Studij forenzike i Studij mora, no i oni će očito morati pričekati.

Institucija koju danas pohađa oko 24 tisuće studenata unatoč nekoliko novih zgrada u kampusu i dalje kuburi s prostorom, a trenutačno je najteže s Filozofskim fakultetom - koji svoju nastavu održava na čak pet lokacija razasutih po gradu. Ministar Vedran Mornar decidirano je objavio da nije realno očekivati njegovo skoro udomljavanje, dok je zahtjeve rektora Šimuna Anđelinovića - koji su se odnosili i na popunu znanstvenog kadra - ironično proglasio 'šoping-listom'.

Sam rektor Sveučilišta pokušavao je slati dobre vibracije i prenijeti zadovoljstvo dovršetkom gradnje mamutice, no priznao je da ona nije funkcionalna i još neko vrijeme neće primiti studente. 'S Ministarstvom pokušavamo dogovoriti da se do početka drugog semestra u veljači urede predavaonice kako bismo mogli početi s nastavom, dok će opremanje laboratorija biti dosta skuplje. Naši dekani napravili su projekt nazvan 'Funkcionalna integracija Sveučilišta' i nadamo se da ćemo uspjeti povući sredstva iz europskih fondova', objasnio je Anđelinović.