SUĐENJE HRVATSKIM GENERALIMA

'Većina žrtava s kninskog groblja ustrijeljena'

12.01.2009 u 22:21

Bionic
Reading

U nastavku suđenja trojici hrvatskih generala pred Haškim sudom (ICTY) u ponedjeljak je svjedočio vještak patolog koji je ustvrdio da je većina žrtava ekshumiranih s kninskog groblja nakon Oluje stradala od prostrijelnih rana

ZAGREB/DEN HAAG - Patolog sudske medicine John Clark sudjelovao je 2001. godine u obdukcijama tijela iz masovnih grobnica u BiH i Hrvatskoj, među ostalim i iz četiri grobišta na groblju u Kninu. Ukupno je istražio 15 do 20 grobnica u BiH i Hrvatskoj iz kojih je ekshumirano ukupno 3.000 tijela.

Godine 2008. sačinio je izvješće o obdukciji 295 tijela s kninskog groblja koji pokazuje da je među njima 245 tzv. pravih slučajeva na kojima su pronađene različite ozljede, a ostatak su bili bolnički pacijenti umrli prirodnom smrću.

"Od toga su 202 prostrijelne ozljede, šest je nastalo od eksplozije, a ostale od udarca tupim predmetom ili nožem u glavu", ustvrdio je Clark, patolog na Sveučilištu u Glasgowu.

Ističući da je većina hitaca bila ispaljena u trup žrtava, Clark je ocijenio da to odgovara ozljedama koje se zadobivaju u borbi, no dodao je da je bilo nekoliko slučajeva pucanja u glavu.

Neke ozljede, poput frakture rebara, upućuju na udarce teškim oružjem ili udaranje nogom, rekao je Clark ukazujući na to da su neke žrtve bile izložene neprekidnim udarcima prije nego što su ustrijeljene.

Svjedok u utorak nastavlja s davanjem iskaza na suđenju generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine tijekom i nakon Oluje u ljeto 1995. godine.