NEDOVRŠENA MISIJA

Većina problema na Balkanu ima veze sa Srbijom

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.04.2009 11:46
  • Objavljeno 14.04.2009 u 11:28
Kosovo je Srbija

Kosovo je Srbija

Izvor: Sipa Press / Autor: MYSTY

SAD treba zadržati svoj angažman u jugoistočnoj Europi u interesu stabilnosti, razvoja i integracije zemalja regije u NATO i Europsku uniju, glavna je poruka skupa održanog u ponedjeljak u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Washingtonu, posvećenog odnosu nove američke administracije prema regiji.

Organizator skupa pod nazivom "Dovršavanje američke misije na Balkanu" Janusz Bugajski, direktor CSIS-ova projekta Nove europske demokracije, ocijenio je da se zbog moguće nestabilnosti u regiji SAD i EU trebaju iznova usredotočiti na njezinu sigurnost i razvoj.

Na temu "nedovršene misije SAD-a" na skupu su govorili veleposlanici Albanije, BiH, Makedonije i Crne Gore, dok su svoje prijedloge o "uspješnom balkanskom programu" iznosili bivši američki dužnosnici a danas suradnici CSIS-a, RAND korporacije, Instituta za mir i drugih washingtonskih 'think-tankova'.

Kako je glavni pokrovitelj skupa bio bogati švicarski poslovni čovjek podrijetlom s Kosova Behgjet Pacolli, cjelodnevnom raspravom dominirala su pitanja vezana uz razvoj kosovskih institucija, multietničkog društva, demokracije i međunarodnog priznanja Kosova.

Hrvatska veleposlanica Kolinda Grabar Kitarović
na skupu je sudjelovala u svojstvu "posebnog gosta", kao i veleposlanik Grčke, obzirom da dvije zemlje nisu uvrštene u krugu zemalja na koje se odnosi "nedovršena misija SAD".

"Vjerujem da SAD treba biti usredotočena na regiju i nastaviti svoj angažman u doglednoj budućnosti", kazala je Grabar Kitarović.

Govoreći kako su posljednja dva tjedna bila iznimno uspješna za Hrvatsku, zbog primanja u NATO zajedno s Albanijom, ona je istaknula kako je to i uspjeh cijele regije te motivacija za druge zemlje da slijede njihov put. "Jako smo zahvalni SAD-u za potporu kroz Jadransku povelju i pozdravljamo njezino proširenje na nove članice", rekla je hrvatska veleposlanica, izražajaući uvjerenost da sve zemlje regije u konačnici trebaju ući u NATO i EU.

James Dobbins
, bivši pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu, kazao je kako ulazak u NATO znatno jača privlačnost Hrvatske za strana ulaganja, te da joj njezin zemljopisni položaj daje velike potencijale u tranzitu nafte i plina.

Dobar dio rasprave na skupu bio je posvećen stanju u BiH, od pitanja ustavnih promjena, povratka izbjeglica, otvorenih pitanja, izbora 2010. i euroatlantskih integracija.

"Postoji puno negativnih scenarija za BiH i za američke interese u toj zemlji. BiH su potrebne temeljite promjene", ocijenio je Ed Joseph, predavač sa sveučilišta John Hopkins. Stanje u BiH, po njegovim je riječima, moguće 'popraviti', i bez konsenzusa SAD-a s europskim saveznicima.

Daniel Serwer, potpredsjednik Instituta za mir iz Washingtona, založio se za usklađeno djelovanje SAD i EU u regiji, potporu teritorijalnom integritetu BiH i Kosova, reformu tajnih službi u Srbiji te za uhićenje i predaju Haškom sudu (ICTY) Ratka Mladića.

William Walker, bivši čelnik Verifikacijske komisije OESS-a na Kosovu, kazao je kako od BiH, do Kosova i drugdje u regiji "većina problema s kojima se bavi međunarodne zajednica ima neke veze sa Srbijom". Iako pozvan, veleposlanik Srbije u SAD-u nije sudjelovao na skupu, zbog zastupljenosti Kosova i albanskog pokroviteljstva nad njegovim održavanjem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi