Prijedlogje izradio, u suradnji sa stranačkim pravnim stručnjacima, zastupnik AnteKotromanović.

Riječ je, naime, samo o dopuni jednog članka, članka108, u koji bi se dodao stavak u kojemu bi, među ostalim, pisalo: 'Javno će seobjaviti sljedeći podaci o svakom hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata: imei prezime, datum rođenja, čin (redovni ili počasni) i naziv postrojbe(postrojbi) kojoj (kojima) je pripadao', piše Večernji list.

Kotromanović se u obrazloženju zakonskog prijedloga poziva na mišljenjaAgencije za zaštitu osobnih podataka iz 2007. i 2008. godine koje je zatražilaresorna ministrica Jadranka Kosor, a u kojem stoji da je nepropisivanjejavnog objavljivanja podataka sadržanih u Registru glavni razlog nepostojanjaobveze javnog objavljivanja.

'Ovim ćemo to ispraviti. A uvjeren sam daće i ministrica Kosor prihvatiti naš prijedlog jer je upravo ona rekla da birado objavila Registar, ali da zato nema zakonske osnove', komentirao jeKotromanović, uz opasku kako je javni interes za objavu Registra golem.

Kotromanović smatra da bi se objavom otklonile sve sumnje u braniteljejer bi svatko tko to želi mogao u Registru pronaći sve podatke koji ga zanimaju.

Udruge proistekle iz Domovinskog rata podijeljene su na toj temi. Dokjedni, poput Đure Dečaka iz Koordinacije udruga, tvrde da se nema štoskrivati i da Registar treba objaviti, Zvonko Milas iz Zajednicebranitelja dragovoljaca kaže da bi ideju o objavi podržao samo kada bi u Saboruo toj temi bio postignut konsenzus.