HARAČU DOŠAO KRAJ

Veće plaće i mirovine za 345 tisuća ljudi

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.10.2010 13:18
  • Objavljeno 30.10.2010 u 13:14
novac, kune, banka

novac, kune, banka

Izvor: Cropix / Autor: Elvir Tabaković

S početkom studenoga ukida se viša stopa kriznog poreza od četiri posto, pa će oko 344.500 zaposlenika i umirovljenika s plaćama ili mirovinama iznad 6.000 kuna u studenom će dobiti veće plaće i mirovine

Tako će oko 310 tisuća radnika i 34 tisuće umirovljenika, koji su bili obuhvaćeni višom stopom kriznog poreza, dobiti plaće i mirovine za listopad koje se isplaćuju u studenom više za najmanje 240 kuna, a u Ministarstvu financija procjenjuju da će prosječno povećanje biti oko 380 kuna.

Naime, zadnji dan listopada posljednji je dan u kojem se, temeljem Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, obračunava i plaća krizni porez po stopi od četiri posto.

Zaposlenici i umirovljenici krizni su porez plaćali od 1. kolovoza prošle godine, a njime je ukupno bilo obuhvaćeno 1.254.500 zaposlenika i umirovljenika čiji su plaće ili mirovine bile više od tri tisuće kuna.

Niža stopa kriznog poreza od dva posto na plaće i mirovine od 3.000 do 6.000 kuna ukinuta je 1. srpnja ove godine, a s početkom studenog ukida se i viša stopa od četiri posto.

Po posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama isplaćena za kolovoz ove godine iznosila je 5.391 kunu, a krizni je porez utjecao na smanjenje te plaće za prosječno 2,1 posto.

Po podatcima Ministarstva financija, u državni je proračun po osnovu posebnog poreza na plaće, mirovine i druge primitke te posebnog poreza na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke do druge polovice listopada uplaćeno ukupno više od 2,8 milijardi kuna - u razdoblju od kolovoza do prosinca prošle godine oko 1,06 milijardi kuna, a od početka ove godine do 20. listopada gotovo 1,82 milijarde kuna

Iako se s početkom studenog krizni porez ukida za zaposlenike i umirovljenike, taj će se porez po višoj stopi od četiri posto zadržati još do kraja ove godine za primitke od samostalne djelatnosti veće od 6.000 kuna.

Naime, kako je dva mjeseca kasnije uveden poseban porez na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke, tim će poreznim obveznicima dva mjeseca kasnije, odnosno s početkom siječnja iduće godine, biti ukinuta i viša stopa kriznog poreza od četiri posto.

U Ministarstvu financija procjenjuju da će tako temeljem Zakona o posebnom porezu na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke još oko 15.000 poreznih obveznika do kraja godine u državni proračun uplatiti oko 10 milijuna kuna posebnog poreza po stopi od četiri posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi