ČAČIĆ O KRITIKAMA EUROPE

'Već se tresem!'

29.03.2012 u 12:15

Bionic
Reading

Europska komisija, potvrdio nam je jučer visoki diplomatski izvor iz Bruxellesa, nema razumijevanja za imenovanja političara u nadzorne odbore i to je jedna od glavnih zamjerki koja bi se mogla naći u izvještaju o monitoringu krajem travnja. No takve, sve glasnije primjedbe iz Europe očito ne uznemiravaju prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića i ministra financija Slavka Linića, koji bi se trebali naći u nadzornom odboru Ine

'O tome hoće li ili neće na kraju ući u nadzorni odbor Ine, odlučit će Vlada', kratko je novinarima prije sjednice Vlade kazao ministar financija Slavko Linić, poslavši pritom poruku Bruxellesu.

'Evidentno je, ili sam korumpiran ili mogu pokušati pomoći u rješavanju zakompliciranih odnosa za koje je kriva korumpirana bivša vlada. Prema tome, to je stvar odluke Vlade i premijera jer on zna što znači jedno, a što drugo', kazao je Linić

Na pitanje postoji li mogućnost da ministar financija Linić te prvi potpredsjednik Vlade ne uđu u NO Ine, Čačić je odgovorio na svojstven način.

'Već se tresem. Sve mogućnosti na štetu Hrvatske u ovoj zemlji su moguće', rekao je Čačić

Upitan zna li neki primjer u Europi gdje ministri sjede u nadzornim odborima tvrtki poput INA-e, Čačić je kazao: 'Skoro da i nema zemlje u kojoj to nije tako. Naš argument je da je to interes Hrvatske, a vi kao novinari možete provjeriti da ima niz primjera u niz zemlja. To nije nikakav presedan, to je činjenica. Kad država procijeni da je negdje važno zaštiti interese, ona to i čini'.

Linić o članstvu u nadzornim odborima

Podsjetimo, Vlada odluku o postavljanju Linića i Čačića još službeno nije donijela, no izrazila je takvu namjeru. Međutim, i na samu namjeru stigle su žestoke kritike oporbe, ali i upozorenja iz Europske unije. Tako je nam je visoki diplomatski izvor iz Europske unije jučer potvrdio da u Europskoj komisiji nemaju razumijevanja za imenovanja političara u nadzorne odbore jer je u zemljama Europske unije u najmanju ruku čudno što potpredsjednik Vlade želi biti u nadzornom odboru naftne kompanije. U Europskoj komisiji smatraju, kaže diplomatski izvor, da nije bilo potrebno mijenjati transparentnu proceduru koja je bila dogovorena. U Bruxellesu smatraju da je problem što je Vlada promijenila proceduru bez konzultacija s njima i pritom ističu da se ne radi o miješanju u unutarnje stvari zemlje jer Bruxelles ima obavezu pratiti ispunjava li Hrvatska što je obećala.

Sve to ne zabrinjava ni ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić, koja je kazala da će svojim kolegama u Europi ponovno pojasniti o čemu se radi.

'Argumente smo iznijeli više puta. Postoji nekoliko slučajeva u Hrvatskoj, ali je vjerojatno najvidljiviji i najjasniji INA, gdje država ima interes i gdje se, zbog toga što se netko postavio krivo, pokazalo da je interes Hrvatske i javni interes bitno patio. Prodana su upravljačka prava, a ne znamo ni kako, niti kome niti gdje su novci. Dovedeni smo u situaciju gdje Hrvatska ima vlasništvo, ali ima i puno manji utjecaj. Budući da se radi o interesu građana ove zemlje, a Vlada mora brinuti o tom interesu, jer je to njena odgovornost, onda ulaskom članova Vlade u rješavanje tog problema, odgovornost dobiva konkretno ime i prezime', pojasnila je Pusić, rekavši da su i ministrima vanjskih poslova članica Europske unije ti argumenti bili jasni, pogotovo ministrima iz onih država koje su prošle sličan put privatizacije.

Spočitnula je što se u javnosti provlači teza kao da je izvještaj o monitoringu gotov, iako se on tek piše i iako će on biti tek 'jedna vrsta ranog upozorenja na točke koje moramo pojačati i dodatno argumentirati'.

O tome da bi taj izvještaj mogao biti negativan, Pusić ni ne razmišlja. 'Kada bi izvješće bilo negativno bila bi loša varijanta, ali nema vjeorjatnosti da bi se to dogodilo jer radimo na svim poljima. Važno je da držimo tempo jer nam je on važan za klizni ili leteći start za punopravno članstvo, što će nam biti važno', zaključila je Pusić