europski sud pravde

Važna presuda: Istospolni roditelji i njihova djeca moraju biti priznati kao obitelj u svim članicama EU-a

14.12.2021 u 15:36

Bionic
Reading

Najviši sud Europske unije donio je presudu prema kojoj istospolni roditelji i njihova djeca moraju biti priznati kao obitelj u svim državama članicama

U povijesnoj presudi u utorak Europski sud pravde (CJEU) rekao je da ako jedna zemlja priznaje roditeljski odnos s djetetom, onda to mora napraviti svaka država članica kako bi se garantiralo pravo djeteta na slobodno kretanje, piše Euronews.

Do presude je došlo nakon što su prvotno u Bugarskoj tamošnje vlasti odbile izdati izvod iz matične knjige rođenih novorođenoj djevojčici istospolnog para uz objašnjenje da dijete ne može imati dvije majke.

Bugarka Kalina Ivanova i Jane Jones, Britanka rođena na Gibraltaru, registrirane su kao majke Sare, rođene u Španjolskoj 2019.

Nijedna od majki nije španjolskog podrijetla, što znači da državljanstvo u toj zemlji nije dozvoljeno, a Jones nije mogla prenijeti svoje britansko državljanstvo kćeri jer je rođena na Gibraltaru.

Ivanova je stoga zatražila bugarsko državljanstvo za Saru, što je odbijeno jer istospolni brakovi nisu legalno priznati u toj državi. Posljedica toga je da bi mala Sara mogla ostati bez ikakvog državljanstva, ne bi mogla napustiti zemlju prebivališta svoje obitelji (Španjolsku), niti izvaditi osobne dokumente. Na taj način ograničio bi joj se pristup obrazovanju, zdravstvu i socijalnom osiguranju.

Europski sud pravde u presudi je donio odluku da Sara mora dobiti bugarsku putovnicu.

'Ova presuda donijela je dugo očekivano objašnjenje prema kojem roditeljstvo uspostavljeno u jednoj državi članici EU-a ne može biti odbačeno u drugoj pod izgovorom zaštite nacionalnog identiteta', kazao je nakon presude Arpi Avetisyan, odvjetnik koji vodi sudske procese za nevladinu organizaciju ILGA Europa.

'Ovo je pravi dokaz da je EU unija jednakosti i radujemo se što ćemo vidjeti dugine obitelji koje uživaju svoja prava na slobodu kretanja i druga osnovna prava na ravnopravnoj osnovi s ostalima. Važno je da se presuda odmah implementira, ne samo zbog male Sare i njene obitelji, već i zbog drugih obitelji suočenih sa sličnim problemima diljem EU-a', dodao je.

Na ovaj slučaj ne može se uložiti žalba, zaključuje Euronews.