zaton u vatrenom okruženju

Vatrogasni zapovjednik Dukić: Situacija je dramatična, izgorjelo je najmanje 20 kuća, ovo je gore nego 1986.

13.07.2022 u 20:02

Bionic
Reading

U Zaton gdje vatrogasci vode bitku s velikim požarom stanje još uvijek dramatično

Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, potvrdio je ono što stanovnici kažu, da je ovo gori požar nego dramatičan požar 1986. godine.

"I tada je gorjela kao i sada, velika borova šum, ali ovo je sad gori požar. Krenuo je iz Zatona, 7-8 km na Benkovačkoj cesti, išao je u pravcu Vodica. Kad je puhnuo jaki maestral, vjetar je vatru bacao 500-600 metara pa sve do kilometar i u samo desetak minuta od izbijanja, požar je došao u samo mjesto Zaton', rekao je Dukić za RTL Danas.

Potvrdio je da ima oštećenih kuća, da je vatra zahvatila zvonik crkve. "Isto i na području Raslina, gdje ima oštećenih kuća". Nastavio je da je situacija dramatična te da je teško prognozirati što će se događati, ali ako se nastavio ovako razvijati, da će uskoro zatvarati magistralu od Šibenskog mosta prema Vodicama te raditi pripremu i za područje Jadrije.

"U jednom smo trenutku napravili nova osiguranja preko Šibenskog kanala na stranu Bilica jer, kako je danas požar prebacivao i vjetar je dosta jak, možemo se nadati svemu i svačemu. Izgorjelo je 20-ak kuća sigurno, što u Zatonu, što u Raslini. Imamo 20-ak to su krovišta, vatra se s pepelom i užarenim dijelom povukla kroz grede", rekao je Dukić.

Potvrdio je da nema ozlijeđenih, a da su se vatrogascima na terenu pridružili kolege iz Splitsko-dalmatinske županije te se očekuju i vatrogasci iz Ličko-senjske županije. Uskoro se očekuje i dolazak premijera Plenkovića, te ministara obrane te unutarnjih poslova Maria Banožića i Davora Božinovića.

  • +9
Veliki požar došao do središta Zatona, stanovnici u panici i bijegu Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL