vatrogasna zajednica

'Vatrogasci su bili treći stup obrane u Domovinskom ratu'

05.08.2021 u 13:46

Bionic
Reading

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) prisjetila se u četvrtak u povodu obilježavanja 26. obljetnice VRO Oluja uloge vatrogasaca u ratnim zbivanjima, istaknuvši kako su oni bili treći stup obrane Domovine.

"Od 1991. do 1995. godine, uz branitelje i zdravstveno osoblje, vatrogasci su bili treći stup obrane Domovine, stalno prisutni na prvoj crti bojišnice spašavajući ljude, imovinu i gradove od djelovanja JNA i postrojbi pobunjenih Srba", ističe HVZ.

Uz odlaske na intervencije pod topničkim i zrakoplovnim napadima, vatrogasci su dežurali u vatrogasnim domovima, davali znakove za uzbunu, prevozili logistiku i vodu za ugroženo stanovništvo, ali i postrojbe na bojišnici, podsjeća.

Ove zadatke su obavljali za vrijeme i nakon operacije "Oluja", a vatrogasni domovi su, uz svoju osnovnu namjenu, postali i logističke baze i centri za odmor pripadnika HV-a. 

Tijekom rata uništena su ili oštećena 192 vatrogasna doma, 147 spremišta i 228 vatrogasnih vozila.

Predsjednik Franjo Tuđman je krajem 1991. godine za požrtvovan rad u ratnim uvjetima pohvalio Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Vukovar, PVJ Rafinerije INA Sisak, PVJ Karlovac, PVJ Dubrovnik, PVJ Općine Vinkovci, DVD Otočac, DVD Nova Gradiška, DVD Novska, Općinski centar za zaštitu od požara Sisak te Vatrogasni Centar Osijek. 

"Požari Rafinerije u Sisku te nastojanja vukovarskih vatrogasaca da prijevozom vode olakšaju život građanima, braniteljima i ranjenicima u bolnici, ostat će vječno zapisani u povijesti hrvatskog vatrogastva kao primjeri vatrogasne hrabrosti i humanosti", kažu u HVZ-u.

Ne smije se zaboraviti niti angažman vatrogasaca u drugim gradovima, kako kod ratnih požara, tako i na obavljanju redovnih dužnost, ističu. Na temelju prijedloga HVZ-a, 1050 vatrogasaca dobilo je spomenicu Domovinskog rata.

"Najveća cijena za humanost i požrtvovnost, koje krase sve vatrogasce, plaćena je ljudskim životima", podsjećaju.

U Domovinskom ratu 22 vatrogasca poginula su pri vatrogasnim intervencijama u ratnim požarima, a 276 ih je poginulo u postrojbama Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova ili kao civili. Velik broj vatrogasaca je ranjen. 

Njihova žrtva se ne smije zaboraviti, stoga je HVZ uz suradnju županijskih vatrogasnih zajednica i stručnu pomoć Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata pripremila popis vatrogasaca koji su stradali u Domovinskom ratu, a koji je objavljen na mrežnoj stranici HVZ-a i bit će postavljen u Muzeju hrvatskog vatrogastva. 

"Rad vatrogasaca u Domovinskom ratu i žrtva naše pale vatrogasne braće, neka budu na ponos svim hrvatskim građanima. Braća vatrogasci, hvala vam za sve", poručila je HVZ, čestitavši svima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.