ŠEF VATROGASACA O NOĆI UŽASA U KUTINI

'Cijelu noć smo ga izvlačili, milimetar po milimetar, masa se stvrdnjavala, povlačila je i nas unutra'

27.07.2017 u 13:07

Bionic
Reading

Zapovjednik Vatrogasne postaje Kutina Marijo Paluh za tportal je opisao mučnih gotovo devet sati tijekom kojih su vatrogasci iz kontejnera s bitumenom izvlačili milimetar po milimetar izbjeglicu iz Afganistana. Kaže, ovakav slučaj rijedak je u svijetu i ne postoji priručnik kako pristupiti toj situaciji tako da se deset vatrogasaca cijelu noć borilo za život migranta - improvizirajući. 'To je psihički djelovalo na vatrogasce. Unesrećeni je bio u bolovima, bilo je mučno i teško', prepričava

Dojavu su vatrogasci dobili prije dva dana, 25. srpnja, nešto prije 20 sati. Rečeno im je da je osoba u kontejneru u kompoziciji vlaka primijećena još u Lipovljanima. Tek je u Banovoj Jaruzi ustanovljeno da je u kontejneru s bitumenom doista muškarac. Vagon je prebačen na kutinski kolodvor i tamo je oko 21 sat počela mučna borba za život ovog migranta koji se u kontejner sakrio vjerojatno još u Srbiji.

'Prvo smo izrezali otvor na vrhu kontejnera, a nakon toga raznoraznim tehnikama milimetar po milimetar osobu vukli iz njega. To je bitumen koji se lagano stvrdnjavao kako je temperatura padala. Riječ je o jako ljepljivoj masi koja se teško odvaja od tijela', prepričava Paluh. Može se usporediti s ljepljivom smjesom za depiliranje, samo višestruko ljepljivijoj i čvršćoj.

Prilikom izvlačenja u opasnost su došli i sami vatrogasci. Kontejner je dubok tri metra pa su propadali u tu smjesu, uvlačila ih je. Paluh kaže da se s takvom vrstom intervencije još nije susreo. To ni ne čudi, a kasnije su istraživali i u svijetu našli samo jedan sličan slučaj i to u Kini.

'To je nepoznata situacija pa ste primorani snalaziti se i učite na samoj intervenciji, nema šablone. Tako smo i otapali naftom i odmicali rukama i podmetali daske i rezali noževima te pilama', prisjeća se.

Nesretni Afganistanac oslobođen je oko 5.30 drugog jutra. 'To je dodatno otežavalo situaciju. Psihički je djelovalo na vatrogasce, on je bio u bolovima, atmosfera je bila mučna i teška. Svaka čast dečkima!', hvali zapovjednik svoju ekipu od deset vatrogasaca, koliko ih je bilo na intervenciji.

Unesrećeni je s njima cijelo vrijeme komunicirao i nisu mu dali da zaspe. Sretni su, poručuje, jer se dobro oporavlja i što će s njim najvjerojatnije sve biti u redu.