ODBOR ZA USTAV

[VIDEO] Grmoja napustio sjednicu Odbora za Ustav: Nemate šanse zaustaviti saslušanje, sramotite se pred cjelokupnom hrvatskom javnosti

06.10.2022 u 09:01

Bionic
Reading

Počela je sjednica saborskog Odbora za Ustav na kojoj će se odlučiti hoće li sjednica Antikorupcijskog vijeća uopće biti održana. Antikorupcijsko vijeće bi trebalo raspravljati o aferi Ina. Predsjednik odbora Dražen Bošnjaković (HDZ) pozdravio je sve prisutne, a predsjednik SDP-a Peđa Grbin odmah je uložio prigovor na dnevni red i objasnio da ne smatra da je Odbor za Ustav ovlašten odlučivati o postupanjima drugih radnih tijela

'Uz sve dužno poštovanje, pogledao sam čl. 60 našeg Poslovnika i, nemojte se ljutiti, ja doista ne vidim na temelju koje odredbe bi Odbor za Ustav bio ovlašten odlučivati o tome je li drugo radno tijelo postupalo u skladu s Poslovnikom ili ne', rekao je Grbin na početku, osvrćući se na zahtjev HDZ-ovog zastupnika Damira Habijana. Grbin je rekao i da nitko nije uložio prigovor.

'Potpuno je jasno da sjednica koju je sazvao kolega Grmoja jest sazvana u skladu s Poslovnikom, a ova ovdje nije. Zato ulažem prigovor i tražim da se glasa o dnevnom redu', rekao je.

Prigovor je uložila i Sandra Benčić (Možemo!) istaknuvši kako bi se Odbor za Ustav danas moglo iskoristiti da se ograniči način rada Antikorupcijskog vijeća, a to bi 'kompromitiralo cilj i svrhu ovog odbora, jednog od najvažnijih odbora'.

'Ne mogu pristati da se ovaj odbor instrumentalizira u tom smjeru i molim vas da to ne radite. Ne zbog sadašnjeg sastava, nego zbog svih budućih sastava', rekla je Benčić, prenosi N1.

SDP-ov Arsen Bauk rekao je da 'imamo slučaj da je vidoviti Habijan uputio prijedlog da se spriječi nešto što bi se moglo dogoditi u slučaju da se zvijezde poklope i da kolega Grmoja bude osobito inspiriran'.

Odbor za Ustav Izvor: Društvene mreže / Autor: Hrvatski sabor

Bauk je dodao i kako bi predsjednika Sabora trebalo pitati radi li Odbor za Ustav u skladu s Poslovnikom.

'Odbor za Ustav vrši puzajuću suspenziju prava zastupnika', rekao je Bauk.

Božo Petrov rekao je kako ovaj odbor ni na koji način ne treba raspravljati o tome može li se ili ne može održati saslušanje na Nacionalnom vijeću. 'Volio bih da se prestanemo lagati', rekao je Petrov, dodajući da je nekima stalo da se ukine Antikorupcijsko vijeće.

'Kad smo ušli u EU, počeli su popuštati svi mehanizmi kojima smo se morali dodvoravati EU. Svaki put kad nešto ne odgovara HDZ-u, počinju se propitivati stvari', rekao je Petrov.

Nikola Grmoja poručio je da je potpuno miran jer je sve napravio po Poslovniku.

"U Antikorupcijskom vijeću samo je pet zastupnika, a šest vanjskiih stručnjaka. Od tih pet zastupnika, troj je iz redova oporbe, dva iz reda vladajuće većine. Mislite li da bi ti ljudi nasjeli na oporbenu priču i velikom većinom glasova podržali nešto protuposlovnički? Osam glasova je bilo za ova javna saslušanja, ovo je danas tek uvod. To je ono što boli vladajuće", rekao je dodajući kako ne zna kad su javna saslušanja postala sporna, prenio je N1.

Šest članova Odbora glasovalo je za skidanje ove točke s Dnevnog reda, sedam ih je bilo za odbacivanje tog prijedloga. Dnevni red je prihvaćen. Peđa Grbin zatražio je odmah potom stanku od 20 minuta. Bošnjaković je odobrio stanku od 15 minuta. Arsen Bauk potom je predložio da se iz epidemioloških razloga nađe veća dvorana za nastavak sjednice.

Hrvoje Zekanović zatražio je povredu Poslovnika i rekao kako se gungula digla zbog Dragana Kovačevića, "čovjeka koji je prije nekoliko mjeseci bacao mobitele u Savu, koji je uhvaćen s pet miljiuna kuna u gepeku i sad se pokušava prikazati da je taj čovjek relevantan, da mu se može vjerovati i oporba ga želi dovesti u Sabor da govori svoju istinu".

'On je svoju istinu utopio u Savi. Oporba ovdje želi napraviti cirkus, želi tog čovjeka dovesti u Sabor da govori o korupciji. Vi se, draga moja oporbo, rugate s hrvatskim narodom', rekao je Zekanović. Na njegove riječi je reagirala Karolina Vidović-Krišto koja je kazala da je Branko Bačić nosio novac u crnim torbama.

'Čijeg dolaska na Antikorupcijsko vijeće se HDZ i njegovi žetončići boje', pitao je Grbin, a Zekanović je uzvratio: 'Grbine, ne vrijeđaj, jel jasno?'

Potom se oglasio Bačić: 'Nikakav ja novac nisam nosio', a poručio joj je i da ima jedna misao o tome da je bolje šutjeti nego progovoriti i otkloniti sumnju da je riječ o budali.

Grmoja je Habijanu poručio kako može biti nezadovoljan, ali da saslušanje ne može zaustaviti.

'To neko partijsko pravo u kojemu se koristite smicalicama da zaustavite ovo saslušanje mi nije jasno. Cilj je da ovo tijelo predloži stvari koje idu u smjeru poboljšanja borbe protiv korupcije', rekao je Grmoja.

Habijan je odgovorio da mu nije cilj ništa zaustaviti nego je samo zatržio mišljenje. 'Teško mi je s vama komunicirati jer vi niste pravne struke', poručio je Grmoji.

U raspravu se uključio i SDP-ov Bauk rekavši Habijanu da se nada da mu je s njim ipak lakše komunicirati jer je ipak - čitao pravne knjige.

Po povratku sa stanke Grbin je poručio da je Habijanova zabrinutost osnovana, ali ne iz razloga koje je naveo već zato što se u Hrvatskoj već neko vrijeme pokušava eutanazirati Sabor.

"Ako bilo tko od nas pogleda kako funkcioniraju stvari u parlamentima drugih zemalja, znamo da brojni odbori glavninu svog rada temelje na saslušanju osoba koje bi mogla dati informaciju koja će biti korisna... u Hrvatskoj je borba protiv korupcije samo na papiru". ''Čega vas je strah? Samo iskaza Kovačevića ili onih drugih koji bi mogli progovoritii? Ako vas je strah istine, onda to recite'', opetovao je Grbin i dodao kako sve govori činjenica jer u Vijeće ''sada žele staviti notornog klauna Zekanovića''.

''Nemate šanse zaustaviti ovakvo saslušanje, poručio je Grmoja i najavio da će preformulirati poziv Kovačeviću. ''Imam pravo na to. Sramotite se pred cjelokupnom hrvatskom javnosti. Pripremio sam nekoliko scenarija... Nemojte se više sramotiti, meni je neugodno'', poručio je Grmoja i dodao da će se sjednica Vijeća održati te se dignuo i otišao s Odbora. Naime, Vijeće kojemu predsjeda uskoro bi trebalo početi svoju sjednicu.