požar nad nilom

Vatra progutala neboder naftne kompanije u Kartumu

18.09.2023 u 16:42

Bionic
Reading

Jedna od glavnih znamenitosti Sudana, neboder koji se uzdiže nad rijekom Nil u Kartumu, u kojemu se nalazilo sjedište velike naftne kompanije, usred teških borbi između suparničkih vojnih frakcija pretvoren je u tinjajuću olupinu

Glavni ured tvrtke Greater Nile Petroleum Operating Company, toranj sa staklenim zakrivljenim stijenama kojemu je na vrhu metalni kolut, izgrađen je za vrijeme naftnoga buma i prije nego što je Južni Sudan proglasio neovisnost 2011.

Bio je jedna od najskupljih građevina u Sudanu.

Iz zgrade u financijskom okrugu Kartuma, blizu ušća Nila i područja za koja se bore sudanska vojska i paravojne Snage za brzu podršku (RSF), uzdižu se plamen i dim.

Još nije poznato što je prouzročilo požar tornja koji gori od subote. RSF je optužio vojsku da ga je gađala, jednako kao i ostale važne građevine, nastojeći protjerati paravojne borce s položaja koje su zauzeli širom glavnoga grada na početku sukoba.

Sudansko ministarstvo vanjskih poslova, koje je na strani vojske, u ponedjeljak je objavilo priopćenje u kojemu optužuje RSF da je u zadnja dva dana zapalio "brojne zgrade velikih gospodarskih institucija, kao i komercijalne zgrade", no pritom ne spominje toranj.

Rat između vojske i RSF-a izbio je sredinom travnja kada su se javile napetosti povezane s planom o političkoj tranziciji koju je poduprla međunarodna zajednica i četiri godine nakon što je dugogodišnji vladar Omar al-Bašir svrgnut s vlasti u narodnom ustanku.

Sukob je izazvao velike sukobe, pljačke, nestašicu hrane i lijekova u Kartumu i ostalim gradovima, a iz domova je protjerano više od 5 milijuna ljudi.