STOLJETNI SPISI

Vatikan prvi put izlaže tajne dokumente

  • Autor: vlm agencija
  • Zadnja izmjena 26.12.2011 18:26
  • Objavljeno 26.12.2011 u 18:26
vatikan

vatikan

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Najatraktivnija pisma i državnički spisi, koje su neki od povijesno najvažnijih vladara kroz stoljeća razmjenjivali sa službenim Vatikanom, odabrani su povodom 400-godišnjice osnivanja tajnog arhiva u današnjoj formi

Stotinjak dokumenata neprocjenjive vrijednosti koji se stoljećima čuvaju u vatikanskim tajnim arhivima bit će dano na uvid rimskoj javnosti od veljače 2012. godine, izvijestio je Daily Telegraph.

Riječ je dokumentima koji od 8. stoljeća do modernih dana svjedoče o najvažnijim događajima koji su mijenjali tok povijesti i krojili sliku svijeta poput svjedočanstava vitezova templara, Martina Luthera, Henrika VIII. i njegove kćeri Marije I. Tudor.

Najatraktivnija pisma i državnički spisi, koje su neki od povijesno najvažnijih vladara kroz stoljeća razmjenjivali sa službenim Vatikanom, odabrani su povodom 400-godišnjice osnivanja tajnog arhiva u današnjoj formi. Šira javnost će ih prvi put, a vjerojatno i posljednji, moći detaljno proučiti na izložbi 'Lux in arcana: Otkrivanje svetog vatikanskog arhiva' koja će u rimskom muzeju Kapitolin biti otvorena do kraja rujna sljedeće godine.

Po završetku izlaganja, vrijedna građa vratit će se u Apostolske palače gdje se, u unutrašnjosti vatikanskog bunkera, čuva u strogo kontroliranim klimatskim uvjetima na policama dugim preko 80 kilometara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi