GRADONAČELNIK POSRNULOG GRADA

'Varteksu nije mjesto u istom košu s Podravkom'

10.11.2009 u 14:26

Bionic
Reading

Varaždinski gradonačelnik za tportal pojašnjava o čemu je razgovarao s vodstvom najveće hrvatske tekstilne kompanije te smatra da činjenica da je jedan od vlasnika skriven iza skrbničkog računa nije razlog da se grad ne angažira oko spasa kompanije

'Varteks se povezuje s Podravkom samo zbog Milana Horvata. No dionice Varteksa, koliko znam, nisu kupovane novcem kompanije, tako da nema nikakvog smisla uspoređivati našu tekstilnu industriju sa slučajem Podravka', ističe varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, koji je, nakon pomoći oko deblokade Varteksova računa, razgovarao s vodstvom najveće tekstilne kompanije o aktualnim prilikama u tvrtki, pa i dvojbama oko njezine vlasničke strukture.

'Razgovarao sam s Upravom Varteksa koja me uvjerava da nema nikakvih dionica kompanije u Švicarskoj, odnosno da nema ničeg čudnog iza skrbničkih računa. Naravno, netko je iza njih, ali to je sasvim legalno i legitimno. Varteks nije prva ni zadnja tvrtka čiji vlasnici se nalaze iza skrbničkog računa, upozorava Čehok, dodajući da ni on ne zna tko se nalazi iza skrbničkog računa pri RBA, ali to ne smatra preprekom za potpore Varteksu, jer se 'pomaže očuvanju radnih mjesta, a ne vlasnicima'.

Za primjer navodi da Grad Varaždin već dulje vrijeme planira pomoći Varteksu na način da osigura zemljište za preseljenje proizvodnih pogona na rubno gradsko područje. Međutim, usprkos trudu, konačnog dogovora još nema.

'Pregovori još traju, a otežava ih činjenica da nam je Varteks dužan šest milijuna kuna, među kojima je i dva milijuna koje smo iz proračuna posudili krajem prošle godine za tekuću likvidnost. Tražimo način kako da to riješimo, a moguće je da dobijemo nekretninu ili dionice, možda čak dio trezorskih dionica koji je namijenjen za ESOP, koji sam osobno dogovorio s Polančecom. To je dobar program, ali kako da zaposlenici sada otplaćuju dionice', kaže nam gradonačelnik Varaždina, svjestan da su to jedina moguća rješenja u okolnostima kada kompanija bilježi više od 40 milijuna kuna gubitka u prvih devet mjeseci poslovanja.

Čehok smatra da poslovne teškoće u kojima se našao Varteks nemaju veze s predsjednikom Nadzornog odbora Milanom Horvatom, kao ni s predsjednikom uprave Zoranom Košćecom i drugim članovima uprave, već s općom recesijom.

'U kriznim vremenima kao što su ova, tekstilna industrija uvijek je prva na udaru, što se vidi i u susjednoj Sloveniji. Slovenci su u Muru uložili osam milijuna eura, pa je kompanija na kraju ipak propala. S druge strane, naša je država dala manje izravnih subvencija Varteksu, pa se ipak drži', smatra varaždinski gradonačelnik, ali upozorava da se tako više neće moći.

Upravo oko pomoći države tekstilnoj industriji i posebice Varteksu, ovoga tjedna očekuje se susret premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Uprave Varteksa Zorana Košćeca.