SUKOBI INTERESA

Varga pod istragom, Kerum opaljen po džepu

26.09.2014 u 13:41

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je odlučivalo o pokretanju ili nepokretanju postupka za odlučivanje o sukobu interesa u slučajevima ministra zdravlja Siniše Varge i zastupnika u Hrvatskom saboru Nedžada Hodžića, kao i o slučaju bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma i omiškog gradonačelnika Ivana Kovačića te gradonačelnika Delnica Ivice Kneževića, piše Dnevnik.hr

U slučaju ministra zdravlja Siniše Varge Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak na temelju sumnje u povredu etičkih načelu pri kojoj je privatni interes utjecao na odluku o pokroviteljstvu CIMS-a. Varga je, kaže Povjerenstvo, koristio svoju dužnost ministra zdravlja za promoviranje udruge čiji je član i osnivač, pri čemu je nedostajalo transparentnosti. Ministar zdravlja ima 15 dana da se očituje o svemu, piše Dnevnik.hr

Podsjetimo, mediji su krajem prošlog mjeseca pisali o potencijalnom sukobu interesa ministra zdravlja Siniše Varge. Naime, u Slobodnoj Dalmaciji objavljeno je da je Vlada na svojoj prvoj sjednici nakon ljetnog raspusta donijela odluku da s 50.000 kuna donira skup koji organizira udruga kojoj je do prije šest mjeseci na čelu bio aktualni ministar zdravlja Siniša Varga. Na tom skupu očekuje se dolazak velikog broja liječnika koji će plaćati kotizaciju od 1500 do 3500 kuna, a Hrvatska liječnička komora bodovat će sudjelovanje na kongresu.

Protiv saborskog zastupnika Nedžada Hodžića također se pokreće postupak zbog sumnje u korištenje sredstava stranke za plaćanje telefonskih računa, internetskih stranice i zakupa prostora za svoju firmu.

Željku Kerumu određena je kazna od 40.000 kuna jer u roku 30 dana od prestanka obnašanja dužnosti gradonačelnika Povjerenstvu nije podnio izvješće o imovini. Bivšeg splitskog gradonačelnika može se kazniti ponovno ne dostavi li imovinske podatke. Kerumu će, javlja RTL, od svake saborske plaće obustaviti po 5.000 kn u osam obroka, a kažnjavat će ga dokle god ne dostavi podatke i bude zastupnik u Hrvatskom saboru.

Do sada je bivši splitski gradonačelnik bio kažnjen triput. Jednom opomenom i dva puta kaznom od 10.000 kn.