fond za obnovu

Vanđelić: U ponedjeljak krećemo s pozivom za provedbu organizirane obnove nekonstrukcijskih elemenata

22.10.2021 u 10:49

Bionic
Reading

Nakon donošenja Drugog programa mjera početkom rujna, Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije ponovno je pokrenuo sve natječaje koji su ranije propadali zbog preniskih propisanih cijena arhitektonskih usluga, zahvaljujući čemu je većina usluga potrebnih za provedbu zaprimljenih odluka ili ugovorena ili u završnoj fazi nabave i ugovaranja

U priopćenju iz Fonda navode da je dosad srušeno 11 obiteljskih kuća na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, a ugovoreni su izvođači za rušenje preostalih 13 kuća za koje je Fond zaprimio odluke resornog Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Osim 24 odluke o uklanjanju postojećih kuća, Fond je od Ministarstva zaprimio jednu odluku o obnovi postojeće potresom uništene zgrade, jednu odluku o gradnji zamjenske kuće, te je isplatio 738 novčanih naknada za privremenu zaštitu potresom uništenih nekretnina.

Ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić pozdravio je ovo ubrzavanje obnove, ali i izrazio nadu da će isti rezultat donijeti i izmjene Zakona o obnovi o kojima bi saborski zastupnici trebali glasati idući tjedan.

„Novi zakon predviđa da Fond za obnovu provodi i organizirani popravak nekonstrukcijskih elemenata zgrada oštećenih u potresu od 22. ožujka 2020. te 28. i 29. prosinca 2020. koji se izvodi na višestambenim zgradama, stambeno-poslovnim zgradama, poslovnim zgrade te na obiteljskim kućama.

Zato u ponedjeljak raspisujemo Javni poziv za iskaz interesa osoba pogođenih potresom za provedbu organizirane obnove nekonstrukcijskih elemenata višestambenih zgrada, stambeno-poslovnih zgrada, poslovnih zgrada i obiteljskih kuća na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije označenih zelenom oznakom U1 (uporabljivo bez ograničenja) i U2 (uporabljivo s preporukom)“, najavio je ravnatelj Fonda za obnovu.

Predaja zahtjeva građana krenula bi u studenom, jednako kao i nabava usluga, a početak radova planiran je za siječanj ili veljaču.

Popravak nekonstrukcijskih elemenata, podsjetimo, uključuje popravak ili uklanjanje i ponovnu izvedbu oštećenih dimnjaka, krovnih vijenaca i parapeta te balkonskih ogradnih zidova, popravak ili uklanjanje i ponovna izvedba dijelova zabatnih zidova na tavanu/u potkrovlju, djelomično ili potpuno prezidavanje nenosivih (pregradnih) zidova materijalom iste ili manje mase, popravak krovišta (lokalna zamjena rogova, letvi, kosnika), zamjena dijelova pokrova (crijepa, sljemenjaka), popravak pukotina u nekonstrukcijskim elementima, popravak ili zamjena dijelova krovne limarije, krovnih prodora i popravak krovne izolacije, te popravak dizala i stubišta.

Direktorica Službe za tehničko-financijsku kontrolu usluga projektiranja i revizije Željka Mutnjaković-Prebeg pojasnila je na proceduru od uklanjanja potresom uništene postojeće obiteljske kuće Koritača 21 u Zagrebu do gradnje zamjenske obiteljske kuće.

„Ministarstvo graditeljstva zaprimilo je 4. veljače 2021. Zahtjev za uklanjanje potresom uništene postojeće obiteljske kuće, a 12. svibnja je Fond zaprimio Odluku o uklanjanju potresom uništene postojeće kuće. Nabava i ugovaranje izvođača radova, operativnog koordinatora i stručnog nadzora građenja trajala je 26 dana, od 19. svibnja do 7. lipnja 2021. Izvođenje uklanjanja trajalo je oko 30 dana, ugovora s izvođačem potpisan je 14. lipnja, radovi uklanjanja počeli su 22. srpnja“, objasnila je Željka Mutnjaković-Prebeg. Provedba uklanjanja obiteljske kuće od predaje zahtjeva vlasnika Ministarstvu do završetka uklanjanja trajala je četiri mjeseca, naglasila je.

Vlasnici su paralelno predali i zahtjev za gradnju zamjenske obiteljske kuće koje je Ministarstvo zaprimilo 27. ožujka. Odluku o gradnji zamjenske obiteljske kuće Fond za obnovu zaprimio je 30. rujna. Postupci nabave, ugovaranje i izrada projektne dokumentacije za izgradnju zamjenske obiteljske kuće, projektanta, operativnog koordinatora, tehničko-financijske kontrole, geomehaničara te geodeta započeli su 7. listopada, a za izradu projektne dokumentacije predviđeno je 45 dana.

„Predviđeni rok za dovršetak projekta zamjenske kuće bio bi 16. prosinca, a pokretanje nabave izvođača radova za izgradnju zamjenske obiteljske kuće predviđa se krajem ove godine te ugovaranje krajem siječnja ili tijekom veljače 2022. godine. Građenje zamjenske obiteljske kuće trebalo bi trajati osam mjeseci, a završetak gradnje i predaja nove zamjenske kuće vlasniku predviđa se krajem listopada 2022. godine“, objasnila je Željka Mutnjaković-Prebeg te zaključila kako se procjenjuje da bi provedba izgradnje zamjenske obiteljske kuće od predaje zahtjeva vlasnika Ministarstvu do završetka građenja trebala biti dovršena unutar 12 mjeseci.

Fond za obnovu dosad je proveo 264 jednostavne nabave, 123 javne nabave te 28 dražbi.

„Uspješno smo do danas uspostavili dinamičke sustave javne nabave vezane uz aktivnosti iz programa mjera, a to su dinamički sustav za usluge operativne koordinacije, usluge kontrole projekta, usluge tehničko financijske kontrole i usluge projektiranja. Dinamički sustavi nabave omogućuju nam fleksibilnost i brzinu provedbe samog ugovaranja potrebnih usluga za provođenje obnove, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, a istovremeno su otvoreni svim gospodarskim subjektima koji su zainteresirani za sudjelovanje“, zaključio je direktor Sektora za javnu nabavu Saša Miroslavić.