ZIMA, SNIJEG, POPLAVE

Val hladnoće u Europi odnio više od 450 života

07.02.2012 u 20:20

Bionic
Reading

Obilni snježni nanosi i snažni vjetrovi koji pušu diljem istočne Europe u utorak su prometno odsjekli nekoliko stotina sela, a u Bugarskoj spasilačke ekipe ulažu velike napore da bi evakuirale stanovništvo iz južnih dijelova zemlje ugroženih obilnim kišama i snijegom koji se otapa te prijeti poplavama

Zbog vala hladnoće diljem Europe posljednjih je dana umrlo nekoliko stotina ljudi. Temperature su se u nekim dijelovima spustile i do minus 40 stupnjeva Celzijevih. Bugarski dužnosnici u ponedjeljak upozoravaju na to da s povećanjem temperatura može doći do otapanja snijega i poplava.

Oko 146 gradića i sela u Rumunjskoj prometno je u potpunosti izolirano zbog obilnog snijega. Bez struje ostalo je 174 sela.

Oko 300 gradova Bugarske također je ostalo bez struje, ceste su zatvorene i blokirane, a neki granični prijelazi između Rumunjske i Turske potpuno su zatvoreni, izvijestilo je bugarsko ministarstvo unutarnjih poslova. U priopćenju se dodaje da se očekuju daljnje snježne padaline.

Broj žrtava velike hladnoće, koja bi, prema meteorološkim predviđanjima mogla potrajati još tjedan dana, u utorak se povećao na više od 450 mrtvih.

U Ukrajini se temperature kreću oko -30 C. U toj je zemlji od 27. siječnja od hladnoće stradalo 136 osoba.

Broj umrlih od hipotermije u Poljskoj popeo se na 68, a u posljednja 24 sata je, kako prenosi policija, umrlo šest osoba. U većini slučajeva riječ je o beskućnicima.

U Češkoj su, kako prenosi agencija CTK od hladnoće umrle 24 osobe.

U Srbiji je sav riječni promet prekinut jer su rijeke zamrznute. Dosad je u toj zemlji od posljedica smrzavanja umrlo jedanaest osoba. Promet Dunavom u potpunosti je prekinut.

Novi ledeni val zahvatio je i Crnu Goru. Praćen je ekstremno niskim temperaturama i snažnim vjetrom, a meteorolozi ne najavljuju poboljšanje.

Grčkoj zbog obilnih kiša prijete velike poplave, slično kao i u Bugarskoj.