upaljen meteoalarm

Vakula o brzoj i žestokoj promjeni vremena: Evo kada će biti vrhunac

23.07.2020 u 23:28

Bionic
Reading

Svojevrsni vrhunac ovog nestabilnog razdoblja imat ćemo od petka navečer do subotnjeg podneva, kada u većini Hrvatske slijedi razmjerno brza i žestoka promjena vremena zbog koje su meteorolozi DHMZ-a objavili mnogobrojna upozorenja vidljiva i u europskom METEOALARM sustavu, javlja HRTov meteorolog Zoran Vakula

Osim često obilne kiše bit će i munja i gromova te prolazno jakog, na udare vjerojatno i olujnog vjetra, uz osvježenje. No prije toga, u prvom dijelu petka, imat ćemo i sunčanog vremena, u Dalmaciji i vrućeg. Stoga putovanja i kopnom i morem najbolje završite do petka poslijepodne ili počnite u subotu poslijepodne, još bolje - tijekom nedjelje, a plovite li - u petak navečer potražite sigurnu luku, javlja hrt.hr.

Od nedjelje će ponovno biti sunčanije, mirnije i toplije, iako posvuda ne i sasvim suho, ali svakako stabilnije nego prošlih dana.

U petak u u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, a povremenih pljuskova i grmljavine bit će uglavnom u drugom dijelu dana.

Najniža temperatura zraka od 17 do 20 °C, a najviša većinom oko 28 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo manje toplo jer će već prijepodne biti oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, munje i gromove - češće i obilnije navečer i u noći.

Ponegdje će pasti i više od 50 litara kiše po četvornome metru. I u gorju i na sjevernom Jadranu najkišovitije bit će prema kraju dana, a i prije je, uz promjenljivu naoblaku i uglavnom slab vjetar, moguća mjestimična kiša i grmljavina, uz malo nižu temperaturu nego u četvrtak.

  • +3
Nevrijeme u Pleternici Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

U većinom vrućoj Dalmaciji nestabilno će u unutrašnjosti biti od poslijepodneva, a na obali tek navečer, kada je ponegdje moguće i nevrijeme.

Do tada more mirno i malo valovito, temperature oko 23 °C. Na jugu Hrvatske i u petak najsunčanije i najtoplije, ujutro uz temperaturu od 20 do 23 °C, a poslijepodne od 31 do 33 °C.

Mjestimični pljuskovi mogući su tek navečer i u noći na subotu.

  • +2
Pljusak u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

U subotu još u početku kiša pa stabilnije, sunčanije, toplije...

U svježiju subotu sa zapada će se razvedravati, ali će još u početku u kopnenom području biti kiše, ponegdje i obilnije. Sljedećih dana većinom suho, sunčano i toplije, gdjegod i vruće, ali ujutro i mjestimična magla, osobito u nedjelju. Prolazno oblačnije, mjestimice s malo kiše, bit će uglavnom u noći na ponedjeljak, na istoku još i ujutro.

I na Jadranu tijekom subote smirivanje vremena, ali ujutro još pljuskovi i grmljavina, ponegdje vjerojatno i nevrijeme s prolazno jakim, na udare i olujnim vjetrom koji će mijenjati smjer.

Od nedjelje sunčanije i ponovno toplije, uz burin pa maestral, a još detaljniju prognozu - i to ne samo naoblake, vjetra i temperature, nego i valova po dijelovima Jadrana.

  • +15
Grmljavinsko nevrijeme s tučom zahvatilo Kaštela Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL