nevrijeme u petak

I Europski centar za predviđanje oluja stavio u 'crveno' veći dio Hrvatske: Moguća krupna tuča, pijavice i tornada

23.07.2020 u 15:29

Bionic
Reading

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za sutra u sklopu Meteoalarma narančasto upozorenje za veći dio Hrvatske

Na širem zagrebačkom i karlovačkom području, u Slavoniji te većem dijelu Like očekuju se pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji, a moguće su i bujične poplave.

  • +3
Nevrijeme u Pleternici Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Na području Istre i Kvarnera očekuju se pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji te praćeni kratkotrajno olujnim vjetrom, a moguća je i pojava tuče te bujičnih poplava. Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja.

Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra veći od 55 km/h i tuča. Također su mogući prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

  • +2
Zagrepčane je u četvrtak iznenadio kratkotrajni pljusak Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Istramet javlja kako je Europski centar za predviđanje oluja (ESTOFEX) oštar drugi stupanj upozorenja izdao za Italiju, Sloveniju i zapadnu Hrvatsku, ponajviše zbog mogućnosti krupne i vrlo krupne tuče, jakih naleta vjetra, a moguće su i pijavice te tornada.

Prema ESTOFEX-u, do najranijeg razvoja superćelija doći će u sjevernoj Italiji uz dugotrajni nalet vjetra, kiše i tuče, a zatim će se ćelije premještati prema istoku – sjevernom i/ili središnjem dijelu Jadrana.