šef fonda za obnovu zagreba

[VIDEO/FOTO] Vanđelić: Ne odlazim iz prosvjeda. Moj je posao završen

26.11.2021 u 10:01

Bionic
Reading

Ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić izjavio je u petak da je podnio jostavku na to mjesto, jer je njegov posao ustroja Fonda završen, što je bio i prvotnih dogovor od kada je angažiran na toj funkciji

"Od samog početka, takav je bio dogovor kada sam bio zamoljen da ustrojim Fond. Rečeno je da će moj posao završiti kada je Fond ustrojen i efikasan. Fond je sada dovoljno efikasan", rekao je Vanđelić na konferenciji za medije otkrivši razloge svoje ostavke. Istaknuo je da je Fond sada, gotovo godinu dana od osnivanja, u potpuno transparentna, antikoruptivna i efikasna agencija, u kojoj su provedeni svi nužni procesi kako bi ga se postavilo na noge te da je time njegov posao završen. Vanđelić je jučer ministru graditeljstva i prostornog uređenja Damiru Horvatu podnio ostavku, a s mjesta ravnatelja otići će krajem prosinca.

"Ja još ostajem raditi do kraja prosinca", najavio je Vanđelić dodavši da će do tada biti završen i natječaj za zamjenika ravnatelja Fonda za obnovu. Smatra kako je "dao sve u obnovu Zagreba", te je taj zadatak shvatio kao osobnu borbu za bolju Hrvatsku. Izrazio je uvjerenje da unutar Fonda ima dovoljno kvalitetnih kadrova koji će ga moći zamijeniti na tom mjestu, te najavio kako će na dispoziciji novom ravnatelju ostati bez naknade dok se nova osoba na uhoda na tom mjestu.

  • +5
Damir Vanđelić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Vanđelić je kazao kako je u Fondu zapošljavao isključivo ljude koji rade u drugim ministarstvima. 'Borba protiv korupcije kojom smo se bavili i uskoro bi trebala dići do certifikacije. Borbu protiv korupcije smo oslonili na par ključnih stvari – transparentnost, standard ISO 37000. Treći stup na kojem sam htio temeljiti sve ovo je efikasnost. Kad gledate efikasnost Fonda, mi tu ovisimo o odlukama koje dobijemo. Kad to gledamo, imali smo 871 isplaćenu novčanu nagradu, 1311 akata od ministarstva smo riješili 78%, ostatak čeka javne nabave. Zaprimili smo samo jednu odluku o zamjenskoj obiteljskoj kući. Zaprimili smo i tri odluke o konstrukcijskoj obnovi javnih zgrada. To je sve što smo dobili od ministarstva. Efikasnost nam je 78% u ovom trenutku', kazao je Vanđelić. Na pitanje daje li ostavku zbog loše efikasnosti obnove Zagreba, Vanđelić je novinara pitao hoće li on dati ostavku zbog onoga što radi Ministarstvo.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Ani

'Ostajem bez naknade na dispoziciji novom ravnatelju. Ja sam fizički tu, no polako završavam poslove. Ne odlazim iz prosvjeda. Smatram da sam svoj dio posla završio. Fond je efikasan, a to je bila moja zadaća.

'Fond je jedinka koja funkcionira unutar organizma. Kako komuniciramo s gupama i udrugama građana, ljudi koji s nama rade su u velikoj većini zadovoljni. Imali smo i mi grešaka, ali ukupno kao Fond, mislim da je efikasan i postavio je visoke standarde oko transparentnosti. Osobno mislim da sam postavio drugačije standarde. Računalo na kojem radim je moje, korostim vlastiti suto, vlastiti mobitel...Ja smatram da je moj doprinos malen u odnosu na sve volontere koji su radili na terenu', kazao je. Najavio je da će održati još jednu konferenciju na svoj zadnji radni dan. “Ja posao nastavljam, osigurat ću kontinuitet rada Fonda. Niti jedan građani ne treba trpiti jer smatram da je moj posao završen”, rekao je.

Nakon što su neki mediji prenijeli neslužbenu informaciju da je Vanđelić odlučio dati ostavku, iz press službe Fonda potvrđeno je da je ta informacija točna, a svoje razloge detaljno će iznijeti na konferenciji za novinare na kojoj će u petak, 26. studenoga, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstaviti i redovito izvješće o radu Fonda za obnovu. Konkretni razlozi njegova odlaska za sada nisu poznati, no Vanđelić je već prilikom imenovanja najavio da će Fond voditi privremeno, a kad se obnova pokrene, kad sve bude uhodano, zamolit će da ga oslobode te dužnosti da se bavi nečim drugim.

"Puni mandat neću ostati sigurno jer ću nastojati da se to upogoni prije. Ako ne uspijemo to upogoniti dovoljnom brzinom, ja ću dati ostavku jer sam neću biti zadovoljan svojim radom", kazao je Vanđelić u veljači. U javnosti se govorilo o njegovom sukobu s čelnim čovjek ministarstva graditeljstva Darkom Horvatom, a uz to je i sam mjesecima upozoravao na sporost kojom se odvija obnova nakon potresa. Vanđelić se svojedobno žalio na lošu suradnju s Vladom, na što mu je premijer Plenković u rujnu odgovorio kako se treba baviti "onim za što je postavljen".