gore nego što je očekivao

Primopredaja vlasti u Zagrebu: Tomaševića dočekale dvije tisuće stranica izvješća, jedna ga stvar posebno brine; već danas i prvo imenovanje

04.06.2021 u 07:44

Bionic
Reading

Primopredaja vlasti između novoizabranog gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i obnašateljice dužnosti gradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević započela je malo poslije osam sati u zagrebačkoj gradskoj upravi, u kojoj su zaposlenici dočekali Tomaševića spontanim pljeskom

Tomašević je u zgradu gradske uprave, sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, došao tri minute poslije 8 sati, a na pitanje novinara zašto je kasnio, objasnio da je ženi pozlilo na tramvajskoj stanici pa su joj pomogli i čekali dok ne dođe Hitna pomoć.

'Ženi je pozlilo na tramvajskoj stanici kod Cibone. Ne bi trebala biti praksa (da kasnim), nije da svaki dan naletite na nekoga kome treba pomoć', kazao je Tomašević te se ispričao na kašnjenju.

Očekivalo se da će sastanak povodom primopredaje vlasti s Pavičić Vukičević, pročelnicom Gradskog ureda za financije Danielom Juroš Pečnik te Andreom Šulentić, pročelnicom Stručne službe gradonačelnika, trajati oko sat vremena, nakon čega su predviđene izjave za medije. Nakon više od dva sata Tomašević je dao izjavu za medije.

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

'Završili smo sastanak o primopredaji. Sastanak je bio otvoren i konstruktivan. Dobili smo oko 2000 stranica izvješća i trebat će nam neko vrijeme da to prođemo. Mogu reći da financijsko stanje nije dobro i to je nešto s čime ćemo se odmah pozabaviti. Danas ćemo imati detaljan sastanak s pročelnicom za financije. Zakazat ćemo sastanak i s drugim pročelnicima. Svim zaposlenicima u gradskoj upravi i gradskim poduzećima poručujem da nas čekaju izazovi i da daju sve od sebe da kvaliteta usluga bude što bolja. Vjerujem da izazove možemo zajedno prebroditi. Mi ćemo biti otvoreni, skromni, pristojni i na usluzi građanima i to očekujemo od svih zaposlenika', kazao je.

Vjeruje da će brzo pohvatati konce. 'Dat ćemo sve od sebe da do poskupljenja usluga ne dođe. Postoje rješenja za ovu situaciju, no o tome ćemo tek informirati javnost', kazao je.

Kaže da razgovori s SDP-om idu dobro, no da još nisu gotovi. 'Treba dogovoriti i političke funkcije u Skupštini. Konstituirajuća sjednica bit će 17. lipnja', kazao je.

'Razgovor je bio otvoren, neke savjete koje smo dobili zadržao bih za sebe. Zahvaljujem joj na tome i vjerujem da su izvješća konkretno napravljena. Neke su revizije u tijeku, recimo za žičaru i preplaćivanje tog projekta koji je veliki uteg za ZET jer je kredit dignut na njih', kazao je.

Nešto je gora situacija s financijama nego što je očekivao, no ne želi to precizirati.

Na pitanje o ugovorima o otpadu s tvrtkama Petra Pripuza kazao je da ne želi trčati pred rudo.

'Nisam sretan što je izgrađena ovakva žičara, no moramo ju staviti u pogon. Kada bi cijena karte bila komercijalna, ne znam tko bi si to mogao priuštiti. U interesu nam je da se to riješi što prije', kazao je.

Dodao je da će uskoro odnijeti odluku o novim pročelnicima.

Na pitanje je li još koja ostavka osim one Ivice Lovrića bila na stolu, Tomašević je kazao da nije. Danas će, kaže, donijeti odluku o v.d.-u pročelnika za obrazovanje.

  • +19
Tomislav Tomašević nakon primopredaje vlasti Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Danijela Dolenec kazala je da je njezin dojam da je vođen konstruktivan i otvoren razgovor. 'Smatram da smo svi u dobroj vjeri pristupili primopredaji. Doista su pred nama veliki izazovi.'

Luka Korlaet kazao je da sebe vidi kao ubrzavatelja obnove od potresa. 'Prvi razgovor je onaj s ravnateljem Fonda Damirom Vanđelićem', kazao je.

Tomašević je zahvalio gospođi koja je izašla iz tramvaja i pomogla s njim prolaznici kojoj je pozlilo na tramvajskoj stanici kada je dolazio na primopredaju. Poručio je da je to duh solidarnosti.

'Idemo dalje zajedno, vjerujem u bolju budućnost', poručio je.

Pavičić Vukičević predala je Tomaševiću izvješće u kojem bi trebao dobiti informacije o preuzetim i nepodmirenim obvezama Grada Zagreba te planiranim i nedovršenim aktivnostima i projektima.

Tomislav Tomašević preuzeo dužnost gradonačelnika Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prva je to primopredaja vlasti u Zagrebu nakon dva desetljeća vladavine Milana Bandića. Novog gradonačelnika poslije dolaska u gradsku upravu 30-ak zaposlenika spontano je dočekalo i pozdravilo ga pljeskom.

  • +29
Primopredaja dužnosti u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ne očekujem poklone ni cvijeće, ali ćemo popiti kavicu i to je to', kazala je sinoć Jelena Pavičić Vukičević, vršiteljica dužnosti gradonačelnice Zagreba.

Andrea Šulentić iz Grada sve je pripremila za novu vlast. 'Mislim da se radi o tisućama stranica, od bilanci do ugovora, preuzetih obveza kreditiranja i sličnog. Nema nagaznih mina', kazala je Pavičić Vukičević za Dnevnik Nove TV.

'U tri mjeseca nisam imala problema s likvidnošću i servisiranju obveza i nadam se da će i novi gradonačelnik odrađivati to kao i ja', poručila je Pavičić Vukičević.

  • +2
Tomislav Tomašević Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL