epidemija koronavirusom

U protekla 24 sata zabilježen 1071 novi slučaj zaraze, preminule 53 osobe

05.01.2021 u 06:42

Bionic
Reading

U protekla 24 sata zabilježen je 1071 novi slučaj pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5908. Među njima je 2390 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 200 pacijenata. Testirano je 6602 osoba. U protekla 24 sata preminule su 53 osobe

12:19 U Karlovačkoj županiji su u utorak zabilježena 62 nova slučaja covida-19, a šest je osoba umrlo, izvijestio je županijski Stožer Civilne zaštite.

12:18 Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je u utorak o 42 nova slučaja zaraze i jednoj starijoj preminuloj osobi koja je bila pozitivna na koronavirus.

11:49 Talijanska vlada odlučila je produljiti nacionalne mjere protiv širenja koronavirusa, ali će dio njih ipak biti ublažen u radnim danima. Talijani su veći dio blagdanskog razdoblja proveli kod kuće. Stanovnicima je bilo dopušteno napuštati svoje domove isključivo zbog posla, zdravlja, hitnih slučajeva ili kratkih putovanja kako bi posjetili svoje najbliže poštivajući mjere ograničenja broja ljudi. Ta pravila vrijede do četvrtka. Vlada je na sjednici u ponedjeljak odlučila da se vrati stari sustav na tri razine koji dopušta primjenu različitih restriktivnih mjera u različitim regijama.

Podaci po županijama

  • Primorsko-goranska županija - 94
  • Sisačko-moslavačka županija - 91
  • Istarska županija - 65
  • Karlovačka županija - 62
  • Osječko-baranjska županija - 54
  • Brodsko-posavska županija - 42
  • Požeško-slavonska županija - 39
  • Koprivničko-križevačka županija - 35
  • Međimurska županija - 35
  • Šibensko-kninska županija - 34
  • Zadarska županija - 34
  • Bjelovarsko-bilogorska županija - 29
  • Dubrovačko-neretvanska županija - 24
  • Vukovarsko-srijemska županija - 23
  • Zagrebačka županija - 9
  • Ličko-senjska županija - 12
  • Virovitičko-podravska županija - 5

11:39 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda, PCR metodom testirano je 188 osoba od čega je evidentiran 31 pozitivan slučaj na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba, a broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 454. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 33.166 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije. Testiranjima brzim antigenskim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 4 pozitivna slučaja.

11:24 Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medie Stožera civilne zaštite RH objavio je kako je žena iz Čakovca, koja je bila negativna na koronavirus, preminula od srčanog udara dan nakon cijepljenja te da njena smrt nema veze s cijepljenjem. >>>Cijeli članak<<<

  • +25
Građani nose maske i na otvorenom Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic / CROPIX

11:21 Pod sve većim pritiskom da ubrza cijepljenje protiv koronavirusa, australski premijer Scott Morrison u utorak je rekao da neće preuzimati "nepotrebne rizike" i oponašati britansko hitno odobravanje lijekova. >>>Cijeli članak<<<

11:08 Na području Zadarske županije 34 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a tri su osobe preminule. U Općoj bolnici Zadar preminule su dvije muške osobe u dobi od 71 i 77 godina koje su bile zaražene koronavirusom. U biogradskoj bolnici preminula je 87-godišnja žena.

11:07 Na području Šibensko-kninske županije 34 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 40 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 18 osoba.

10:56 Pulmolog Saša Srića smatra da manji broj novozaraženih korelira s manje testiranih ljudi. 'Brojka ljudi u bolnicama jest nešto manja, ali ne dovoljno da bismo mogli govoriti o početku kraja pandemije, kao nažalost i brojka umrlih koja je još uvijek velika. Tako da ja tu još uvijek ne vidim nekakvo drastično poboljšanje situacije', rekao je Srića. >>Cijeli članak<<

10:54 Zagrebačka županija bilježi devet novih osoba zaraženih koronavirusom u zadnja 24 sata, jedna osoba je umrla, a trenutno je 1928 aktivnih slučajeva zaraze, priopćili su u utorak iz te županije. Riječ je o znatno manjem broju novozaraženih u odnosu na jučer kada ih je bilo 54. Četvero novooboljelih je iz Velike Gorice, a Samobor, Zaprešić, Jastrebarsko, Dugo Selo i općina Dubrava bilježe po jednog novozaraženog. Umrla osoba je iz Ivanić-Grada.

10:23 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 12 je novooboljelih osoba od covid-19, 15 osoba je izliječeno. Pet oboljelih osoba je s područja Gospića, 3 s područja Karlobaga te po jedna oboljela osoba s područja Novalje, Otočca, Perušića i Udbine. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Na covid odjelu OB Gospić preminula je jedna muška osoba (61 godina) s područja Primorsko-goranske županije (Rab), a koja je bila korisnik Doma za odrasle osobe Bistričak Otočac.

10:21 Nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS-CoV-2 virus na području Koprivničko-križevačke županije potvrđeno je 35 novih slučajeva bolesti COVID-19. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 106 osoba. Na području županije trenutno je aktivno 151 slučajeva bolesti covid-19, ozdravilo je 35 osoba, a na bolničkom liječenju nalazi se 59 osoba. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na koronavirus (1932. godište) koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze.

10:20 Kako neslužbeno doznaje N1, u Hrvatskoj je danas više od 1000 novih slučajeva zaraze, a testirano je više od 6.600 ljudi.

10:18 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze koronavirusom. Radi se 12 osoba iz Dubrovnika, pet iz Korčule po dvije iz Konavala, Metkovića i Ploča te jednoj osobi iz Župe dubrovačke.

10:11 Na području Primorsko-goranske županije danas su 94 novooboljele i 239 ozdravljenih osoba. Broj aktivnih slučajeva na području PGŽ se smanjio za 146 u odnosu na jučer te iznosi 1524. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 573 uzoraka. Pozitivno je 16.4 posto testova. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a na bolničkom liječenju se nalazi 110 osoba. Od toga je na respiratoru 9 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana preminule su tri osobe.

  • +9
Koronavirus: Građani Zagreba većinom s maskama na otvorenome Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

10:02 U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata za područje županije na koronavirus su testirana 252 uzorka od kojih je 54 bilo pozitivno. U zadnja 24 sata preminule su tri osobe pozitivne na covid u dobi od 37 do 93 godine.

9:35 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata su 23 nove pozitivne osobe na covid-19, od čega je 14 pozitivnih na PCR testiranju, a 9 na brzom antigenom testu (6 osoba iz Vukovara, po 2 iz Bapske, Slakovaca i Vinkovaca, te po 1 osoba iz Borova, Cerne, Drenovaca, Đeletovaca, Soljana, Svinjarevaca, Nijemaca, Tovarnika, Trpinje, Vođinaca i Županje).

9:34 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 493 uzoraka briseva na covid-19. Potvrđeno je 65 novozaraženih osoba s područja županije. Za 48 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. U epidemiološkoj obradi nalaze se 17 osoba. Izliječeno je 16 osoba. Trenutno je 290 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 766 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 58 osoba, od toga je 5 osoba u respiracijskom centru.

9:20 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 13 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 4 novooboljele osobe s područja su grada Čazme, 3 nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su na području grada Daruvara, po 2 novozaražene osobe s područja su općina Sirač, Đulovac i Rovišće, a po 1 novooboljela osoba s područja je grada Grubišnog Polja te općina Veliko Trojstvo i Kapela. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno su na liječenju 72 pacijenta zaražena koronavirusom, od kojih je njih 9 na respiratoru. 14 pacijenata je na opservaciji, odnosno za njih se čekaju nalazi jesu li pozitivni na koronavirus ili ne. U posljednja 24 sata preminule su dvije osobe s koronavirusom, a ukupno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od početka pandemije preminulo 88 osoba.

9:20 Na području Virovitičko-podravske županije pet je novooboljelih osoba, od 33 testiranih. Oni dolaze s područja sljedećih općina i gradova - Virovitica (3), Orahovica (1), Crnac (1). Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 61 pacijent, od kojih je jedan na respiratoru. To je do sada, najveći broj hospitaliziranih u Općoj bolnici Virovitica od početka epidemije korona virusa, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ.U posljednja 24 sata preminula je ženska osoba (1965. godište) uslijed infekcije covidom-19. Ona je 79. žrtva korona virusa na području županije.

8:58 U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je 91 novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o 30 osoba s područja grada Kutine, 22 osobe s područja grada Siska, 13 osoba s područja grada Popovače, 9 osoba s područja grada Petrinje, 6 osoba s područja općine Lipovljani, 4 osobe s područja grada Novske, 3 osobe s područja općine Velika Ludina, dvije osobe s područja općine Sunja, te dvije osobe s područja grada Gline.

Zagreb: Cijepljenje prvih zdravstvenih djelatnika u KB Dubrava Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

8:16 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivan 361 slučaj zaraze korona virusom (COVID-19), 299 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 62 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalaze 932 osobe, a ukupno je testirano 23718 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 226 uzoraka, od kojih je 39 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

6:39 Njemačka kancelarka Angela Merkel našla se na udaru kritika nakon što se doznalo da je osobno intervenirala ne bi li se europske ministre zdravstva onemogućilo u osiguravanju veće količine doza cjepiva protiv covida-19 za čitavu Europsku uniju, piše Daily Telegraph. >>Cijeli članak<<

6:30 Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a rekla je da se s obzirom na pad broja aktivnih slučajeva s 25 na 8 tisuća, može reći da smo u epidemiji prošli najgore, ali je istaknula da će to tako biti dok se pridržavamo epidemioloških mjera. 'Virus se može ponovno razbuktati i izmaći kontroli', upozorila je Pavić Šimetin. >>Cijeli članak<<