STOŽER O KORONAVIRUSU

Beroš objavio: Žena iz Čakovca, negativna na koronavirus, umrla od srčanog udara dan nakon primanja cjepiva. Njezina smrt nema veze s cijepljenjem

05.01.2021 u 11:19

Bionic
Reading

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske održava se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

U protekla 24 sata zabilježen je 1.071 novi slučaj zaraze koronavirusom pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5.908. Među njima je 2.390 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 200 pacijenata. Preminule su 53 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 214.390 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4179 preminulo, ukupno su se oporavile 204.303 osobe od toga 1009 u posljednja 24 sata.

Do danas je ukupno testirano 1 041 678 osoba, od toga 6 602 u posljednja 24 sata.

'Prošli tjedan smo imali pad od 48 posto na tjednoj razini. U ovom tjednu pad je 16 posto. Srednja incidencija je 417,5 što je značajno manje nego prethodnih tjedana. U nekim županijama imamo relativno visoke incidencija, recimo Međimurska, a negdje niske poput Dubrovačke gdje je incidencija 160', rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o slučaju smrti 82 godišnje žene u domu za starije u Čakovcu.

  • +10
Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

'Nakon cijepljanje bila je urednog stanja, sljedećeg dana oko 17 sati je došlo do pogoršanja stanja, pozvana je Hitna, Međutim ona je sat kasnije umrla. Uzet je bris na covid koji je negativan, a obdukcija kaže da je bolesnica preminula od zatajenja srca, uzrokovano teškim promjenama srčanih žila. Bolovala je do astme, imala je poremećaje gutanja. Njezina smrt nema veze sa cijepljenjem', istaknuo je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pitan je hoće li doći do popuštanja mjera.

'U ovom trenutku naše brojke jesu nešto bolje. Međutim, analizirajući našu situaciju i šire u Europi, vidimo naznake nečega što se već ponegdje naziva i trećim valom epidemije. Mnoge zemlje ulaze u novi lockdown. Tu je i pojava novog soja korone, koji se otkriva u sve većem broju članica, i nije isključeno da će prije ili kasnije biti otkriven u Hrvatskoj. Moramo popratiti i moguće efekte potresa i blagdana. Za to je još uvijek prerano. Trebat će nam barem par tjedana, a vezano za potres i duže. U tom kontekstu mi nismo još donijeli odluke, ali promišljanja o popuštanju trenutno u Stožeru nema', rekao je Božinović.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' izjavila je da u Hrvatskoj još nije otkriven novi soj virusa.

'Zasad nismo našli povezane mutacije, jedan dio uzoraka se još testira. To je rad više timova, analize su sveobuhvatne, ne bismo htjeli izlijetati s poluinformacijama, čim dobijemo sve potrebne informacije izaći ćemo s tim u javnost', rekla je Markotić.

O odobrenju Moderninog cjepiva Beroš je rekao da je jučer bio sastanak u EMA-i oko odobrenja za Modernu. 'Imali su još neke dvojbe, danas će ponovno biti sastanak pa ćemo vidjeti što će stručnjaci odlučiti'.