rat u ukrajini

Biden zaprijetio Moskvi: Izbrisat ćemo zadnjih 15 godina vašeg napretka! SAD poslao Ukrajini 100 'dronova kamikaza'

Bionic
Reading

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u šesti tjedan. Što se sve događa možete pratiti u nastavku

42. je dan ruske invazije na Ukrajinu

  • Azatbeka Omurbekova Ukrajnici smatraju odgovornim za masakr u Buči
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na daljnje sankcije protiv Rusije
  • Oko 400 stanovnika kijevskog predgrađa Hostomela nestalo je tijekom 35 dana ruske okupacije
  • Posljednji izvještaj britanskog ministarstva obrane govori da Mariupolj još uvijek nije pao

22.31 Snimka koja je objavljena prije dva dana, čiju autentičnost je provjerio New York Times, navodno prikazuje kako skupina ukrajinskih vojnika ubija zarobljene ruske vojnike u selu zapadno od Kijeva. >>>Cijeli članak<<<

21.54 Sjedinjene Američke Države su poslale 100 "dronova kamikaza" za koje su rekli da će biti dostavljeni ukrajinskoj vojsci, a "brzo će ući u Ukrajinu ako već nisu tamo", rekao je dužnosnik Ministarstva obrane. U pitanju su mali dronovi koji nose bojeve glave i zalijeću se u mete. Mogu se nositi u ruksaku, a lansiraju se iz male cijevi. Najmanji model može pogoditi metu udaljenu do 10 kilometara, tvrdi kompanija koja ih proizvodi, navodi CNN.

21.07 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u srijedu da je pokušaj prikrivanja zločina razlog zbog kojeg Rusija blokira pristup humanitarnoj pomoći u Mariupolj, dok gradonačelnik tog grada tvrdi da se tijela civila pale u pokretnim krematorijima. >>>Cijeli članak<<<

20.53 Američki predsjednik Joe Biden prilikom govora u Washingtonu izjavio je da Zapad poduzima korake koji će 'smanjiti BDP Rusije za više od 10 posto' pa dodao da će ekonomske sankcije 'vjerojatno izbrisati zadnjih 15 godina ruskog napretka'.

19.31 Rusija je upozorila države članice UN-a da će, budu li glasale za ili budu li suzdržane u vezi američkog zahtjeva da je se suspendira iz Vijeća za ljudska prava, smatrati to "neprijateljskom gestom" koja će imati posljedice za njihove bilateralne odnose, po noti koju je Reuters u srijedu dobio na uvid. >>>Cijeli članak<<<

19.17 Zapadni dužnosnici kažu da je Rusija "apsolutno izgubila inicijativu" u Ukrajini, a Moskva bi sad mogla biti prisiljena redefinirati što za Rusiju znači uspjeh "specijalne vojne operacije", javlja BBC. Kažu da još ne vide masovno slanje ruskih snaga koje su se povukle sa sjevera na istok Ukrajine, što sugerira da će do ruske ofenzive u Donbasu proći još najmanje tjedan dana, a možda i više tjedana.

Dužnosnici navode da bi Vladimir Putin 9. svibnja, na Dan pobjede, mogao proglasiti neku vrstu "pobjede". No, s obzirom na to da do tog datuma ima još mjesec dana, to znači da bi moglo doći do tenzija između Putinovih političkih imperativa i onog što je moguće ostvariti na bojišnici.

18.47 Poljska vlada izdala je vodič za građane o tome kako se pripremiti za rat. Vladajući su uputili javnost što sve treba učiniti tijekom napada oružjem, od konvencionalnog do kemijskog i nuklearnog, a opisuje i sustave javnog upozorenja koji bi se koristili u takvim situacijama. Vodič savjetuje ljudima da osiguraju zalihe vode, hrane, lijekova, baterija i baklji u slučaju nestanka struje.

18.05 SAD ocjenjuje da su se ruske snage u potpunosti povukle iz područja u blizini Kijeva i Černihiva kako bi se 'ponovno reorganizirale u Bjelorusiji i Rusiji', rekao je visoki američki obrambeni dužnosnik.

17.44 Vojni analitičar Robert Barić smatra da je cjelokupna ruska operacija loše zamišljena i izvedna te je jedino što im preostaje napuštanje sjevernog područja. “Nisu osvojili nijedan grad. Černihiv nije osvojen, a bio je u poluokruženju. Kijev nije osvojen, ni Suni…”, navodi.

“Nisu se pripremili za tu operaciju i zato su izbili ratni zločini. Cijela operacija izvedena u prvoj fazi, četiri pravca – na sjeveru prema Kijevu i prema Harkivu, Donjeck i na jugu. Kao da ste imali četiri zasebne operacije, a ne jednu, čini se da nije postojao ni zapovjednik tih snaga. Umjesto da imate težišnu poziciju gdje ćete staviti 75-80 posto snaga i napraviti duboki prodor. Bilo je očajno”, rekao je za N1.

Ponovio je da napadi nisu koordinirani. “Ono što sve začuđuje nesposobnost ruskih snaga na taktičkoj razini.”

17.36 Britanska vlada najavila je novi set sankcija Rusiji nakon izvješća o masovnim ubojstvima u ukrajinskom gradu Buči. Nakon što je već ranije London najavio da će do kraja godine postepeno ukinuti uvoz nafte iz Rusije, sada je ta mjera proširena i na ugljen. Također, Velika Britanija će zamrznuti imovinu najveće ruske banke Sberbank i okončati sva nova ulaganja u Rusiju.

16.52 Bijela kuća najavila je nove sankcije brojnim članovima ruske elite, uključujući Putinove kćeri i rodbinu ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

16.18 Najmanje 1.563 civila ubijeno od početka ruske invazije na Ukrajinu, objavio je Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava. Do današnjeg dana ranjeno je ukupno 2.213 civila. Ured vjeruje kako je stvaran broj žrtava puno veći jer podaci s nekih lokacija još nisu pristigli.

U međuvremenu, kijevska gradska uprava objavila je kako je najmanje 89 osoba ubijeno, među kojima i četvero djece, a 167 domova je uništeno u Kijevu otkako su počeli napadi na glavni ukrajinski grad. U ratu je ozlijeđeno 398 osoba, među kojima i 20 djece.

15.32 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg obratio se novinarima u Bruxellesu te komentirao situaciju u Ukrajini.

'Nismo vidjeli nikakve naznake da je predsjednik Putin promijenio svoju ambiciju da kontrolira cijelu Ukrajinu i izmijeni međunarodni poredak", kaže.

Glavni tajnik kaže da NATO treba podržati Ukrajinu, nastaviti sa sankcijama Rusiji i ojačati vlastitu obranu.

Kaže da bi sukob mogao trajati dugo 'i na to moramo biti spremni'. >>>Cijeli članak<<<

  • +22
Okolica Kijeva nakon granatiranja i povlačenja ruske vojske Izvor: EPA / Autor: STR

15.30 U grad Zaporižje stiglo je osam autobusa u pratnji Međunarodnog odbora Crvenog križa, u kojima su bili civili koji su pobjegli iz Mariupolja i obližnjih gradova.

Ovo je prvi službeni konvoj koji je prošao kroz ruske linije otkako je policija u ponedjeljak zadržala tim Crvenog križa na teritoriju pod okupacijom Rusije izvan Mariupolja.

14.57 Granatama i raketama gađan je u srijedu u pravilnim razmacima industrijski grad Sjeverodoneck na istoku Ukrajine, izvijestili su novinari francuske novinske agencije AFP, a guverner Luhanska kazao je da je deset nebodera pogođenih granatama u plamenu. >>>Cijeli članak<<<

14.56 Mađarski premijer Viktor Orban razgovorao je danas telefonski s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, te je zatražio od njega da se u Budimpešti sastane s Emmanuelom Macronom, Olafom Scholzom i Volodimirom Zelenskim kako bi dogovorili hitan prekid vatre u Ukrajini.

14.54 Ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo je video razaranja u Borodjanki, oslobođenom gradu oko 40 km sjeverozapadno od Kijeva, u kojem je prije invazije živjelo 13 tisuća ljudi.

14.22 Rusko ministarstvo financija objavilo je u srijedu da je bilo prisiljeno platiti kuponske kamate na dvije državne euroobveznice u rubljima budući da je inozemna banka odbila obraditi njihov nalog o plaćanju u dolarima.Inozemna banka odbila je nalog Rusije da uplati 649,2 milijuna dolara kuponskih kamata na dvije državne obveznice, a nije obradila ni plaćanje glavnice euroobveznice koja dospijeva na naplatu u ovoj godini, istaknuli su u ministarstvu, ne navodeći o kojoj je banci riječ. >>>Cijeli članak<<<

14.11 Europska komisija je počela raditi na stvaranju strateških rezervi zaštitne opreme za dekontaminaciju, lijekova i cjepiva koji bi mogli biti korisni u slučaju kemijskih, nuklearnih ili bioloških incidenata.>>> Cijeli tekst<<<

14.06 Egipat, veliki kupac pšenice, povećao je u ožujku uvoz iz Rusije unatoč poremećajima u opskrbi i plaćanju zbog ruskog napada na Ukrajinu, a pronašao je i nove dobavljače, tvrde trgovci.

13.53 Prizori vezanih tijela upucanih iz neposredne blizine na ulicama ukrajinske Buče "ne izgledaju mi daleko od genocida", rekao je u srijedu britanski premijer Boris Johnson. >>> Cijeli tekst<<<

13.51 Europska unija platila je Rusiji 35 milijardi eura za opskrbu energijom od početka njegova rata, a milijardu eura dala je za obranu Ukrajine, rekao je visoki EU diplomat. Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, rekao je: Moramo nastaviti s naoružavanjem Ukrajine. Trebamo manje pljeska i više pomoći.” EU je obećao 1 milijardu eura vojne pomoći Ukrajini, rekao je, što bi se “moglo činiti puno”, ali “1 milijardu eura plaćamo Putinu svaki dan za energiju koju nam daje. Od početka rata dali smo mu 35 milijardi eura. Usporedite to s milijardu eura koje smo dali Ukrajini u oružju.

13.43 Gradsko vijeće Kijeva izvijestilo je da je od početka rata ubijeno 89 ljudi.

13.35 Međunarodni odbor Crvenog križa uspješno je evakuirao 500 civila iz Mariupolja koji su uspjeli pobjeći iz grada. Prevezli su ih u Zaporižje u konvoju autobusa i osobnih automobila. 'To je veliko olakšanje za stotine ljudi koji su patili i koji su sad na sigurnijoj lokaciji. Jasno je da je još tisuće zarobljeno u Mariupolju i trebaju siguran izlaz, kao i humanitarnu pomoć', rekao je Pascal Hundt, šef delegacije

13.28 Kina je u srijedu ocijenila "krajnje uznemirujućim" snimke nakon otkrića trupala u Buči, u Ukrajini, ne želeći ipak optužiti Rusiju.>>> Cijeli tekst<<<

13.24 Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je, u telefonskom razgovoru, čestitao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na pobjedi na predsjedničkim izborima i pobjedi SNS na parlamentarnim izborima, priopćeno je iz kabineta predsjednika Srbije. Evo o čemu je bilo riječi >>> Cijeli tekst<<<

12.32 Ruske snage će vjerojatno pokrenuti sveobuhvatnu ofenzivu u ukrajinskoj istočnoj regiji Luhansk za 'otprilike nekoliko dana', rekao je guverner regije. Serhij Haidai izjavio je za Sky News da bi razmjeri smrti i razaranja u Lugansku mogli biti gori od onih u Mariupolju, Buči i Irpinu. Oko 70 posto Luganska trenutno kontroliraju ruske trupe, rekao je Haidai. Istočna regija, koja je zajedno s Donjeckom poznata kao Donbas, poprište je borbi s proruskim separatistima od 2014. Sukob se na tom području samo intenzivirao otkako je Rusija započela svoju invaziju u veljači.

  • +4
Ruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

12.22 Ruski proizvođač plina Gazprom zatražio je da se nakon njegovog povlačenja iz vlasništva promijeni ime njegove bivše podružnice u Njemačkoj kojom sada upravlja njemački mrežni regulator sa zadaćom da osigura opskrbu plinom.

12.17 U posljednje dvije godine hrvatski stočarski proizvođači suočeni su s ozbiljnim poremećajima, koji su dodatno produbljeni ruskom invazijom na Ukrajinu, istaknuto je u srijedu na otvorenju 17. savjetovanja uzgajivača goveda Republike Hrvatske.>>> Cijeli tekst<<<

12.13 Rusija želi održati diplomatske odnose sa zapadnim zemljama unatoč protjerivanju ruskih diplomata iz niza zemalja, rekao je u srijedu Aleksandar Gruško, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.>>> Cijeli tekst<<<

11.50 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba komentirao je posljednju tranšu sankcija Europske unije Rusiji, rekavši da cijeni jačanje paketa. No, pozvao je europske susjede da idu dalje. govoreći “teška vremena zahtijevaju teške odluke”.

11.48 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da bi zemlje EU trebale razmotriti načine da ponude azil ruskim vojnicima koji napuste bojno polje. Pozivajući ruske trupe da ne poslušaju naredbe, rekao je: "Ako ne želite sudjelovati u ubijanju svoje ukrajinske braće i sestara, ako ne želite biti zločinac, bacite oružje, prestanite se boriti, napustite bojno polje." Zapadna izvješća pokazuju da ruski vojnici već izgledaju demoralizirani i da trpe velike gubitke. Na početku invazije Ukrajina je rekla da će ponuditi gotovinu svim Rusima koji odluče dezertirati.

11.32 Grčka je objavila da se pridružuje sve većem popisu europskih zemalja koje su protjerale ruske diplomate. Glavni tajnik grčkog ministarstva vanjskih poslova izvijestio je ruskog veleposlanika da je 12 diplomata proglašeno "personama non-grata" jer smatraju da nisu postupali u skladu s međunarodnim pravilima.

11.25 'Rusija namjerno stvara krizu s hranom i koristi glad kao "oružje"', rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. U video obraćanju irskom parlamentu udario je na Zapad jer nije poduzeo jače sakcije protiv Rusije i pozvao irske političke čelnike da uvjere druge zemlje EU-a da uvedu strože sankcije..>>> Cijeli tekst<<<

11.10 Sankcije Europske unije Rusiji trebale bi biti usmjerene i na kćeri ruskog predsjednika Vladimira Putina, javlja Bloomberg. Marija i Katerina nalaze se na novom popisu sankcioniranih Rusa, iako nije poznato koliku imovinu njih dvije imaju izvan Rusije pa se ovo smatra simboličkim potezom, navodi Bloomberg.

11.00 Papa Franjo osudio je u srijedu "pokolj u Buči" i podigao ukrajinsku zastavu koja mu je poslana iz grada gdje je u sapete ljude pucano iz neposredne blizine, te pronađena masovna grobnica i drugi znakovi pogubljenja.

  • +6
Bijeg iz Kramatorska Izvor: Profimedia / Autor: FADEL SENNA / AFP / Profimedia

10.47 Ruskom veleposlanstvu u Irskoj ponestaje goriva za grijanje i toplu vodu i žali se da su brojne irske naftne kompanije odbile isporučiti zalihe. To je primoralo veleposlanstvo da napiše pismo ministru vanjskih poslova Simonu Coveneyu tražeći od Vlade da intervenira prije nego što ostanu bez grijanja i tople vode. Irish Mirror dobio je na uvid poslano pismo, a rusko veleposlanstvo u Dublinu odbilo je odgovoriti koliko još imaju zaliha.>>> Cijeli tekst<<<

10.30 Europska unija morat će se prije ili kasnije odreći ruskog plina i nafte kako bi dodatno pritisnula Rusiju da zaustavi agresiju na Ukrajinu, izjavio je u srijedu predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

10.17 Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u srijedu ukrajinskog veleposlanika na razgovor zbog "uvredljivih komentara" iz Kijeva o stajalištu Budimpešte o ruskoj invaziji. >>> Cijeli tekst<<<

10.06 Ukrajinski Ured glavnog tužitelja izvijestio je da je od početka ruske invazije 24. veljače u Ukrajini stradalo 167 djece, a 279 ih je ozlijeđeno.Ured glavnog tužitelja također navodi da je najviše djece stradalo u Kijevu (78), Donjecku (81), Hakrivu (64), Černihivu (49) i Mikolajivu (39).

9.52 Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da je dogovoreno ukupno jedanaest humanitarnih koridora za srijedu, javlja Reuters. Međutim oni koji žele napustiti Mariupolj morat će koristiti vlastita vozila.

9.46 Svijet mora djelovati kako bi zaustavio masovna ubojstva u Ukrajini, rekao je u srijedu britanski ministar zdravstva Sajid Javid, uspoređujući izvješća o ubojstvima civila u Ukrajini s genocidom u Bosni i Hercegovini 1995. godine.>>> Cijeli tekst<<<

  • +3
Buča Izvor: Profimedia / Autor: Jamie Wiseman / dmg media / Profimedia

9.30 Vlasti u istočnoj ukrajinskoj regiji Luhansk nadaju se da će u srijedu evakuirati civile kroz pet "humanitarnih koridora" i pozvale su stanovnike da izađu "dok je sigurno". Ukrajina je priopćila da se ruske trupe pregrupiraju i spremaju za novu ofenzivu na području Donbasa, koje uključuje Luhansk. “Izvest ćemo sve ako nam Rusi dopuste da dođemo do mjesta za evakuaciju. Jer, kao što vidite, ne poštuju uvijek primirje”, napisao je guverner regije Lugansk Sergej Gaidai u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

9.15 Najviši američki vojni časnik rekao je zastupnicima Kongresa u utorak da svijet postaje sve nestabilniji i da se potencijal za značajan međunarodni sukob povećava, a ne smanjuje. Načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga general Mark Milley i ministar obrane Lloyd Austin pojavili su se pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma u svom prvom svjedočenju pred Kongresom nakon ruske invazije na Ukrajinu.

8.46 Zvonce na ulaznim vratima suvernirnice u češkim Karlovym Varyma skuplja prašinu. Vlasnik iza blagajne razmišlja o tome kako će 'skrpati kraj s krajem'. Karlovy Vary poznato su kupalište i lječilište zahvaljujući brojnim termalnim izvorima. Bogati Rusi, koji su prije toga ovdje dolazili na odmor, počeli su nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991., u gradu kupovati stanove, kuće i hotele. Uslijed navale sve većeg broja ruskih turista, grad je brzo procvjetao, dok se Češka oporavljala od četiri desetljeća komunističkog režima.>>> Cijeli tekst<<<

8.30 Nepoznata osoba rano jutros zabila se automobilom u vrata ruskog veleposlanstva u Bukureštu u Rumunjskoj, javlja ruska državna novinska agencija TASS>>> Cijeli tekst<<<

8.22 Posljednji izvještaj britanskog ministarstva obrane govori da Mariupolj još uvijek nije pao. Britanski obavještajci navode da se vode velike borbe, a da je ta strateški važna luka pod stalnim napadima ruskih zračnih snaga. Dodaju da je humanitarna situacija sve gora, a da većina od preostalih 160.000 stanovnika nema struje, lijekova, grijanja i vode. Ističe se i da su ruske snage zaustavile pristup humanitarnom konvoju kako bi prisilile branitelje na predaju.>>> Cijeli tekst<<<

8.18 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na daljnje sankcije protiv Rusije koje bi odgovarale težini njezinih vojnih "ratnih zločina" u Buči, gdje su pronađena trupla civila nakon povlačenja ruskih snaga. >>> Cijeli tekst<<<

8.12 Ukrajinci tvrde da su identificirali tzv. "mesara iz Buče", odlikovanog ruskog zapovjednika koji je predvodio postrojbu koja je masakrirala stotine civila u gradu sjeverno od Kijeva. Prema pisanju New York Posta riječ je o potpukovniku Azatbeku Omurbekovu, zapovjedniku 64. ruske motorizirane brigade koja je bila uključena u okupaciju Buče. Osumnjičenog za masovne zločine nad civilima u Buči identificirale su ukrajinske obavještajne službe u sinergiji s Informnapalmom, volonterskom inicijativom koja prati aktivnosti ruske vojske i specijalnih službi.

7:45 Videosnimka pokazuje biciklista civila kojeg ubijaju ruski vojnici u Buči, objavio je New York Times u utorak.

To je snimljeno u Buči za vrijeme ruske okupacije tog kijevskog predgrađa, piše list.Zračna snimka pokazuje čovjeka na biciklu koji vozi niz ulicu. Zatim silazi kako bi oko ugla hodao uz bicikl.

U njegovu smjeru ispaljeno je nekoliko rafala iz oklopnih vozila. Nakon toga se na mjestu događaja vidi prašina i dim.

Snimku nastalu potkraj veljače snimila je ukrajinska vojska a neovisno ju je provjerio New York Times.

Čovjekovo tijelo pronađeno je na istom mjestu nakon što su se ruske snage povukle s tog područja.

List je objavio satelitske snimke u ponedjeljak na kojima se vidi da su na ulici u Buči ležala tijela nekoliko ljudi već sredinom ožujka, prije nego što su se povukle ruske snage.

7:29 Oko 400 stanovnika kijevskog predgrađa Hostomela nestalo je tijekom 35 dana ruske okupacije, rekao je čelnik ukrajinske lokalne vojne uprave.

Taras Dumenko rekao je kako vlasti trenutno pregledavaju podrume na tom području, u izjavi lokalnoj radio postaji koju je prenijela Ukrajinska Pravda kasno u utorak. Mužu i sinu lokalne liječnice, koji su odvedeni prije 12 dana nema ni traga, a također se ne mogu pronaći ni tijela nekih ljudi za koje se zna da su ubijeni, rekao je.

Nekoliko stanovnika Hostomela pronađeno je u Buči, drugom predgrađu Kijeva. Otkriće trupla civila u Buči izazvalo je bijes međunarodne zajednice tijekom vikenda.

Hostomel je sjeverozapadno od glavnog grada Kijeva i blizu je zračne luke. Oko tog predgrađa vodile su se snažne borbe od početka ruske invazije u veljači. Većina od njegovih 16.000 stanovnika pobjegla je.

Prije nekoliko dana ukrajinske snage preuzele su kontrolu nad Hostomelom, zajedno s ostalim kijevskim predgrađima Bučom i Irpinom.

  • +3
Brodjanka Izvor: Profimedia / Autor: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

7:16 Američki proizvođač mikroprocesora Intel Corp priopćio je da prekida poslovanje u Rusiji, pridruživši se tako nizu tvrtki koje su napustile tu zemlju nakon njezine invazije na Ukrajinu. >>> Cijeli tekst

6:49 Sjedinjene Države najavile su da će debolokirati dodatnu pomoć za Ukrajinu u iznosu od 100 milijuna dolara, kako bi se ta zemlja mogla suprotstaviti ruskoj invaziji.

Ukrajini je 'hitno potrebno još protutenkovskih sustava Javelin, kojima su SAD opskrbile Ukrajinu i koji se uspješno koriste u obrani te zemlje', priopćio je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

'Svijet je bio šokiran i zgrožen strahotama koje su počinili pripadnici ruskih snaga u Buči i cijeloj Ukrajini', stoji u priopćenju američkoga državnog tajnika Antonyja Blinkena. Nakon povlačenja ruskih vojnika u ukrajinskom gradu Buči otkriveni su deseci trupala.

'Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri odlučno podupiru suverenost i teritorijalni integritet Ukrajine', dodao je.

Šef američke diplomacije potvrdio je da je s tom dodatnom pomoći Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače dodijeljeno ukupno 1,7 milijuna dolara američke pomoći za obranu.

6:33 Američki ministar obrane Lloyd Austin branio je američku reakciju na rat u Ukrajini u burnoj raspravi s republikanskim zastupnikom u Kongresu koji je Pentagon optužio da je precijenio ruske vojne sposobnosti.

'Je li vam palo na pamet da Rusija nije pregazila Ukrajinu zbog onoga što smo mi učinili? I zbog onoga što su učinili naši saveznici? Jeste li ikad razmislili o tome', pitao je Austin retorički zastupnika Matta Gaetza na Odboru za oružane snage Zastupničkog doma.

  • +13
Buča Izvor: Profimedia / Autor: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Austin i ostali američki dužnosnici kažu da je američka potpora ukrajinskim snagama, uz ukrajinsku snažnu volju da se suprotstavi, pomrsila planove Rusije da ostvari brzu pobjedu u ratu koji je sada ušao u šesti tjedan.

General Mike Milley, predsjednik Združenog stožera, rekao je da bi sukob u Ukrajini mogao trajati godinama. 'Mislim da je riječ o sukobu koji će trajati i mislim da će trajati godinama', rekao je Milley pred istim Odborom.

Dodao je da će 'NATO, SAD, Ukrajina i ostali saveznici i partneri koji pružaju podršku Ukrajini u tome sudjelovati još prilično dugo'.

U istočnoj Ukrajini separatisti se uz potporu Rusije bore od 2014. godine, a u sukobu je poginulo oko 15.000 ljudi.