rusija-srbija

Putin i Vučić razgovarali telefonski. Evo o čemu je bilo riječi

06.04.2022 u 13:26

Bionic
Reading

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je, u telefonskom razgovoru, čestitao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na pobjedi na predsjedničkim izborima i pobjedi SNS na parlamentarnim izborima, priopćeno je iz kabineta predsjednika Srbije

Vučić je zahvalio na čestitkama i rekao da će Srbija nastaviti voditi politiku europskog puta, uz očuvanje svojih iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa s Ruskom Federacijom.

Analizirali su ekonomsku situaciju i bilateralne odnose u sferi energetike i trgovinske razmjene, koja je u 2021. i u prva dva mjeseca 2022. godine zabilježila rast.

Vučić je upoznao Putina s teškoćama s kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio je uvjerenje da će vodeći ljudi Gaspromnjefta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU-a, naći izlaz iz takve situacije.

U isto vreme Vučić i Putin su konstatirali da dugogodišnji ugovor za plin, koji je imala Srbija, istječe 31. svibnja ove godine te da je neophodno u najkraćem vremenskom roku pokrenuti razgovore o cijeni, količinama i drugim uvjetima nabavke ovog za Srbiju važnog energenta.

Na kraju je Putin informirao Vučića o događajima u Ukrajini i razlozima kojima se Rusija rukovodila za operacije u Ukrajini. Vučić izrazio nadu da će se sukob u Ukrajini okončati u najkraćem periodu.