poremećaji

Problemi hrvatskih stočara produbljeni ratom u Ukrajini

06.04.2022 u 12:48

Bionic
Reading

U posljednje dvije godine hrvatski stočarski proizvođači suočeni su s ozbiljnim poremećajima, koji su dodatno produbljeni ruskom invazijom na Ukrajinu, istaknuto je u srijedu na otvorenju 17. savjetovanja uzgajivača goveda Republike Hrvatske

Savjetovanje se u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, suorganizaciji Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda i Središnjeg saveza uzgajivača simentalskog goveda te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i supokroviteljstvom Međimurske županije održava u srijedu i četvrtak u Svetom Martinu na Muri.

Ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hranu pri Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Barać naglasio je kako su ozbiljni poremećaji u sektoru stočarske proizvodnje dodatno produbljeni ruskom invazijom na Ukrajinu.

„Ministarstvo je u posljednje dvije godine donijelo čitav niz interventnih programa putem kojih smo nastojali prevladavati probleme u stočarskoj proizvodnji i u dobroj mjeri smo u tome i uspjeli. U prosincu prošle godine iz jednog programa od 171 milijun kuna isplatili smo 140 milijuna kuna, a preostali iznos isplatit ćemo u vrlo skoro vrijeme”, rekao je Barać.

Negativni utjecaji na stočarski sektor bilježe se još od prošle godine, kada se Hrvatska suočila sa smanjenjem broja krava za okot i broja uzgajivača, istaknuo je zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Karalić. „No, bilježimo povećanje proizvodnje po gospodarstvu za oko 13,5 posto”, dodao je.

Predsjednik Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda Branko Kolak naglasio je kako se trenutno u Hrvatskoj manje od 4000 ljudi bavi proizvodnjom mlijeka. „Svako povećanje cijena mlijeka ide i prema povećanju cijena na policama, ali u ovakvim uvjetima proizvodnja je gotovo neodrživa”, rekao je Kolak dodavši kako trenutno slika nije obećavajuća.

Otvorenju je prisustvovao i zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, koji je poručio kako Međimurska županija iz godine u godinu povećava iznos različitih potpora poljoprivredi, a ove godine izdvojila je 2 milijuna kuna. „Nastojimo poticati poljoprivredu, pomagat ćemo ju i dalje jer je neovisnost o hrani itekako važna”, kazao je Grivec.